ΣΥΡΙΖΑ: ξαναβγήκαν τα «μαχαίρια»

ΣΥΡΙΖΑ: ξαναβγήκαν τα «μαχαίρια»

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ερώτημα τι δίχασε πιο πολύ την προεδρική με την αριστερή πτέρυγα στην Κουμουνδούρου τις τελευταίες ημέρες, η απάντηση είναι σύνθετη. Ηταν μόνο η τροπολογία για την οικονομική ενίσχυση των αστυνομικών; Τη νηνεμία των ημερών του δεύτερου κύματος της πανδημίας ακολούθησε ένας «βαρδάρης» που δεν έγινε ευρέως γνωστός. Αφορμή δόθηκε και από τη δημοσκόπηση της PRORATA από την οποία προέκυψε ένα καίριο ερώτημα: «Τι έχει δώσει στο κόμμα η διεύρυνση προς το Κέντρο;». Τα ευρήματα της έρευνας που δημοσίευσε η «Εφ.Συν» προκάλεσαν συζητήσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση, αφού οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν πως προτιμούν για συγκυβέρνηση το ΜέΡΑ25 σε ποσοστό 64%. Στην ίδια ερώτηση το ΚΙΝΑΛ έρχεται με διαφορά δεύτερο, καθώς το 27% το βλέπει ως την καλύτερη λύση.

Και επειδή τα χαμόγελα στην «ομπρέλα» του αριστερού μπλοκ είναι πλατιά το τελευταίο διάστημα, η «Κ» απευθύνθηκε σε μετριοπαθές κορυφαίο στέλεχος της πτέρυγας των προεδρικών. Αφού πρώτα διερωτήθηκε αν το ΜέΡΑ25 θα είναι στη Βουλή μετά τις επόμενες εκλογές, εκτίμησε πως «στο Κέντρο είναι η δεξαμενή», συμπληρώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάρει ένα κομμάτι από τη Ν.Δ. για να καταφέρει να ξανακυβερνήσει». Οι συζητήσεις για την Κεντροαριστερά έχουν φουντώσει και πάλι στην Κουμουνδούρου, ειδικά από τη στιγμή που το συνέδριο του κόμματος είναι στον αέρα. Η εξίσωση είναι πολύ δύσκολη για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς μέχρι αυτή τη στιγμή οι ψηφοφόροι που αποστοιχίζονται από τη «γαλάζια» παράταξη μεταπηδούν κυρίως στη δεξαμενή των αναποφάσιστων, συναντώντας πρώην ψηφοφόρους της Κουμουνδούρου.

Η διαφαινόμενη μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ πιο πολύ προς τα αριστερά από ό,τι στο Κέντρο έχει και μια άλλη εξήγηση. Δεν επιθυμούν να υπάρξουν διαρροές ψηφοφόρων προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς οι παρεμβάσεις και η έντονη δραστηριότητα στελεχών της στον χώρο της υγείας, όπως ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου, προκαλούν ήδη προβληματισμό.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το υπόβαθρο για να βγουν τα μαχαίρια ανάμεσα στους προεδρικούς και την εσωκομματική αντιπολίτευση υπήρχε πριν συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα. Η τροπολογία που κατέθεσε ο Χρήστος Σπίρτζης μαζί με συναδέλφους του, για την καταβολή ενός μισθού στους αστυνομικούς, απλώς φούντωσε τη φωτιά. Το επίδικο ανάμεσα στις δύο πτέρυγες της Κουμουνδούρου αφορά το είδος της αντιπολίτευσης που θα προκρίνει το κόμμα. Γιατί μπορεί οι εξ αριστερών του Αλέξη Τσίπρα να υποστηρίζουν πως κέρδισαν τη μάχη με την απόσυρση της τροπολογίας, ωστόσο στέλεχος της άλλης πλευράς έριχνε την ευθύνη στον Ανδρέα Ξανθό υποστηρίζοντας πως, πέρα από το θέμα των εφημεριών, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προχωρήσει στην κατάθεση προτάσεων στη Βουλή για την ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού. 

Διαφωνία φέρεται να υπήρξε ακόμα και για το θέμα της Πάρνηθας και της φωτογραφίας του πρωθυπουργού. Στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θεώρησαν από την πρώτη στιγμή πως το ζήτημα δεν έπρεπε να αναδειχθεί από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να μείνει απλώς στο επίπεδο σχολιασμού από το γραφείο Τύπου.

O Αλέξης Τσίπρας, επιθυμώντας να αφήσει πίσω του τις εσωκομματικές διαφωνίες, θα συνεχίσει το «σφυροκόπημα» προς το Μαξίμου. 
Χθες προήδρευσε στον πρωινό καφέ και αμέσως μετά μίλησε με παραγωγικούς φορείς. Χαρακτήρισε εμπαιγμό εις βάρος της συντριπτικής πλειονότητας των επιχειρήσεων το click away, εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για ένα νέο deal σχετικά με την απομείωση του ιδιωτικού χρέους και ζήτησε να δοθεί ακέραιο το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζομένους από το κράτος. 

Η σημερινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό, σε επίπεδο αρχηγών, αναμένεται να ανοίξει και στον τομέα των εθνικών θεμάτων. Ο Αλέξης Τσίπρας μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μίλησε για «διπλωματική ήττα» της χώρας και ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του κατηγορεί την κυβέρνηση για αντιφάσεις και παλινωδίες, συμπληρώνοντας πως «είναι πια ολοφάνερο γιατί η αποτυχία στη Σύνοδο Κορυφής έχει υπογραφή “Κυριάκος Μητσοτάκης”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή