Το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των Rafale

Το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των Rafale

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία μπαίνει ένα ένα από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα των τελευταίων ετών στην Πολεμική Αεροπορία, το οποίο αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο λόγος για την προμήθεια των 18 μαχητικών αεροσκαφών, 4ης γενιάς, Rafale, με την τελική συμφωνία να υπογράφεται τις επόμενες ημέρες.

Η ανακοίνωση για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών, γαλλικής κατασκευής, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα παλαιά Mirage, είχε προκαλέσει εντύπωση τόσο στον ευρωπαϊκό όσο και στον τούρκικο Τύπο, καθώς η ένταξη των Rafale επηρεάζει την ισορροπία ισχύος στην ευρύτερη περιοχή.

Τα 18 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα έξι (δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια) καινούργια και δώδεκα μεταχειρισμένα (δύο διθέσια και δέκα μονοθέσια) από την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, μαζί με τα απαραίτητα όπλα, εξοπλισμό υποστήριξης, ανταλλακτικά, αλλά και υπηρεσίες εν συνεχεία υποστήριξης, θα κοστίσουν 1,92 δισ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις) τα αεροσκάφη και 400 εκατ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις), τα όπλα τους.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, στα όπλα περιλαμβάνονται κατευθυνόμενα βλήματα «Μeteor», καθώς και οι απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη (Mica, Scalp, Exocet).

Πηγές με γνώση του θέματος τονίζουν πως οι λόγοι που οδήγησαν στην επιλογή αυτή που περιλαμβάνει και μεταχειρισμένα αεροσκάφη, ήταν η δυνατότητα άμεσης παράδοσης αριθμού αυτών, προκειμένου να αυξηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα κατακόρυφα η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και η συμπίεση του κόστους προκειμένου να διατεθούν πόροι και σε άλλα οπλικά συστήματα των τριών κλάδων που είναι αναγκαία.

Σημειώνεται ότι το αεροσκάφος Rafale είναι ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης ποικιλίας αποστολών και αποτελεί ότι πιο σύγχρονο και αξιόμαχο διαθέτει η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ενώ παράλληλα μπορεί να μεταφέρει τα ειδικά όπλα που ήδη υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο, χωρίς να είναι αναγκαίες νέες επενδύσεις σε υποδομές και τεχνικές δυνατότητες.

Χρονοδιάγραμμα παράδοσης των μαχητικών

Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα έρθουν στη χώρα έξι μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης (περί τον Ιούνιο του 2021) με ρυθμό ένα ανά μήνα, ενώ τα έξι καινούργια αεροσκάφη θα παραληφθούν από τον 20ο μήνα μετά την υπογραφή της συμβάσης με ρυθμό ένα ανά μήνα. Τέλος, τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα θα παραληφθούν από τον 26ο μήνα μετά την υπογραφή της συμβάσης.

Η Πολεμική Αεροπορία προσδοκά να διαθέτει έξι ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη στο τέλος του 2021, 12 στο τέλος του 2022 και 18 το καλοκαίρι του 2023, ενώ όπως έγινε γνωστό οι πρώτοι τέσσερις πιλότοι θα μεταβούν στη Γαλλία για εκπαίδευση στις αρχές του νέου έτους.

Την ίδια ώρα, η γαλλική πλευρά φαίνεται να έχει ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς την κατάσταση των μεταχειρισμένων αεροσκαφών, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία «Dassault», παρέχει την εγγύηση καλής λειτουργίας τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή