Ν. Δένδιας: Oι κυρώσεις των ΗΠΑ μήνυμα στην Τουρκία

Ν. Δένδιας: Oι κυρώσεις των ΗΠΑ μήνυμα στην Τουρκία

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία ήταν απαραίτητες για να υπογραμμιστεί ότι έχει ξεπεράσει τα όρια, όχι μόνο με την απόκτηση των S-400, αλλά με όλη τη συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στη 2η Διάσκεψη για τα θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Δένδιας κάλεσε εκ νέου την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις, διαμηνύοντας πως η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να συμμετάσχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο.

Όπως εξήγησε, μιλά για διάλογο εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας σχετικά με τη μόνη διαφορά με την Τουρκία: την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτίμησε πως μετά τις αποφάσεις των ΗΠΑ και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει μια περίοδος ηρεμίας που θα επιτρέψει την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών.

Ως προς τη στάση της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως θα ήθελε μια πιο ξεκάθαρη γλώσσα από τους Ευρωπαίους εταίρους. Παράλληλα, επισήμανε πως η Ε.Ε. είναι ένα εγχείρημα σε εξέλιξη, χρειάζεται χρόνο και αντιδρά αργά. Ωστόσο, υπογράμμισε πως η Ε.Ε. αντιμετωπίζει σήμερα την Τουρκία ως ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι ως μια χώρα που έχει διαφορές με μία ή δύο κράτη-μέλη.

Ο κ. Δένδιας τόνισε πως αν θέλουμε να κρατήσουμε την Τουρκία στον δυτικό κόσμο, πρέπει να της καταστήσουμε σαφές πού είναι οι κόκκινες γραμμές.

Μιλώντας για τις προσωπικές του σχέσεις με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Δένδιας είπε πως ήταν, είναι και ελπίζει να συνεχίσει να είναι φίλος. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα η προσωπική τους σχέση να βοηθήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να περάσουν από τους δύσκολους καιρούς σε πιο ήρεμα νερά και κάποια στιγμή στο μέλλον, σύντομα, να φτάσουν σε μια κατανόηση. Ωστόσο, συμπλήρωσε, μέχρι σήμερα τα πράγματα δεν είναι καλά και αυτό είναι εμφανές.

Αναφερόμενος στις προσδοκίες του από τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ, είπε πως περιμένει να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την πολύ δύσκολη κατάσταση με την Τουρκία. Επίσης, εξέφρασε την προσδοκία του να συνεργαστεί με τη νέα διοίκηση του Τζο Μπάιντεν.

Η Διάσκεψη για τα θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σε συνεργασία με το «Hellenic American Leadership Council».

Ερντογάν προς Μισέλ: «Η Αθήνα προκαλεί και αποφεύγει τις συνομιλίες»

Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες, Τρίτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατηγόρησε την Ελλάδα πως είναι αυτή που βάζει εμπόδια και κάνει προκλητικά βήματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μισέλ ενημέρωσε τον Τούρκο πρόεδρο για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε την ανάγκη για διαρκή και σε βάθος αποκλιμάκωση, καθώς και για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο. 

Στο μεταξύ, παρά τις αντιδράσεις και τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην Τουρκία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε λόγο για εχθρική στάση των ΗΠΑ και για ευθεία επίθεση ενάντια στην τουρκική κυριαρχία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή