ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΤΣΑΣ

Θα έλθουν γρηγορότερα, αλλά λιγότερα εμβόλια

Θα έλθουν γρηγορότερα, αλλά λιγότερα εμβόλια

Στην εκτίμηση πως πριν από το τέλος του 2020, τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου, θα δούμε να εκκινεί ο εμβολιασμός στην Ελλάδα, προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο Mega, τόνισε ότι «θα έλθουν γρηγορότερα, αλλά λιγότερα εμβόλια. Αυτό αφορά σε όλη την παράδοση από την Pfizer προς την Ευρώπη και ως εκ τούτου και προς την Ελλάδα».

Και σημείωσε ότι «το ζήτημα έχει να κάνει με τα συμβόλαια προαγοράς. Αναμένουμε μικρότερη ποσότητα και ξεκινούμε με αυτόν τον γνώμονα. Από την αρχή έχουμε πει πως βασικό στοιχείο της στρατηγικής μας είναι η προτεραιοποίηση, πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και οι πλέον ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι».

Στάθηκε ιδιαίτερα στην προπαρασκευή της κυβέρνησης για τη συνολική επιχείρηση, που συνεπάγεται ο εμβολιασμός του πληθυσμού, σημειώνοντας ότι «έχει σημασία τον Ιανουάριο να δοκιμαστεί πώς λειτουργεί το σύστημα. Από την αποστολή του εμβολίου και την αποθήκευση του ως την διανομή του στα εμβολιαστικά κέντρα, την προτεραιοποίηση και το πιστοποιητικό, που θα χορηγείται σε όλους όσοι εμβολιάζονται. Ας πάνε όλα αυτά καλά και τα υπόλοιπα θα γίνουν κανονικά».

Ανάσα το Πάσχα

Ερωτηθείς σχετικώς, εκτίμησε πως ο συνολικός αριθμός εμβολίων που αναμένεται τους επόμενους μήνες στην χώρα μας, σε συνδυασμό με την τήρηση των μέτρων προστασίας, που θα παραμείνουν, όπως η χρήση μάσκας, οι αποστάσεις και οι κανόνες υγιεινής, θα μας οδηγήσουν σε ένα διαφορετικό τοπίο έως το Πάσχα.

«Εικάζουμε πως η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα έχει περιοριστεί και πως η ανοσία στον πληθυσμό θα έχει αυξηθεί το Πάσχα» σημείωσε. 

Προσοχή τα Χριστούγεννα

Εμφανίστηκε, πάντως, ανήσυχος, όπως είπε χαρακτηριστικά, εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση προς τους πολίτες να τηρήσουν τα περιοριστικά μέτρα και να κάνουν Χριστούγεννα με ακόμη μία οικογένεια.

«Είμαι ανήσυχος για δύο λόγους: αφενός γιατί η κόπωση μάς κάνει λιγότερο προσεκτικούς, χαλαρώνουμε. Απευθύνω και πάλι έκκληση τις γιορτές να τις περάσουμε με την οικογένεια μας, ίσως και με ακόμη μία οικογένεια με την οποία πάμε για περπάτημα. Και δεύτερον, γιατί βλέπουμε -κάτι που απασχόλησε και την πρωινή μας σύσκεψη- ότι σε ορισμένες περιοχές και παρά τις πολλές εβδομάδες του lockdown δεν μειώνεται ούτε ο αριθμός των κρουσμάτων, ούτε οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Μία τέτοια περίπτωση είναι η Κοζάνη», δήλωσε.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε, μάλιστα, τη λήψη αυστηρότερων μέτρων για περιοχές, όπου δεν μειώνεται το επιδημιολογικό φορτίο.

«Εάν χρειαστεί θα πάρουμε και πιο σκληρά μέτρα. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το χρονικό διάστημα έως τις 7 Ιανουαρίου», σημείωσε.

Ερωτηθείς δε, για το τι οδήγησε την κυβέρνηση να επιτρέψει την επαναλειτουργία των υπηρεσιών περιποίησης νυχιών αλλά και τις λειτουργίες στις εκκλησίες σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, απήντησε: «Έχουμε να κάνουμε με ένα δυναμικό φαινόμενο και πρέπει να είμαστε ευέλικτοι. Για τις υπηρεσίες περιποίησης νυχιών ήταν θέμα ζήτησης, καθώς πολλοί συμπολίτες μας ζητούσαν αυτές τις υπηρεσίες και ως εκ τούτου αυτό αποτελούσε ένα τεράστιο υγειονομικό θέμα. Για τις εκκλησίες οι ειδικοί έκριναν πως μπορούμε να κινηθούμε με ασφάλεια με τα όρια που ανακοινώσαμε, ακολουθήσαμε τη συμβουλή τους, έχουμε εμπιστοσύνη και στην υπευθυνότητα της ηγεσίας της Εκκλησίας, ώστε να περάσουμε με προσοχή τις γιορτές».