Δεύτερη διάσκεψη για την Ανατ. Μεσόγειο

Δεύτερη διάσκεψη για την Ανατ. Μεσόγειο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αποσταθεροποιητική πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο κυριάρχησε στη 2η Διάσκεψη για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά χθες υπό την αιγίδα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. 

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάλεσε εκ νέου την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και να επιτρέψει να περάσει μια περίοδος ηρεμίας, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να συμμετάσχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο. Διευκρίνισε, δε, πως μιλάει για ένα διάλογο εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, και για ένα διάλογο σχετικά με τη μόνη διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Απαραίτητες οι κυρώσεις»

Αναφερόμενος στις αμερικανικές κυρώσεις, τόνισε ότι ήταν απαραίτητες όχι για να την τιμωρήσουν, αλλά ως ένας τρόπος που υπογραμμίζει ότι έχει ξεπεράσει τα όρια, όχι μόνο με την αγορά και απόκτηση των S-400, αλλά με όλη τη συμπεριφορά της στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής του Μέριλαντ Κρις βαν Χόλεν υπογράμμισε ότι ήταν δυσαρεστημένος από τη στάση του προέδρου Τραμπ, ο οποίος πίστευε ότι μέσω της προσωπικής σχέσης του με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την τουρκική πολιτική. 

Επισήμανε επίσης ότι προσβλέπει σε εντελώς διαφορετική πολιτική από την κυβέρνηση Μπάιντεν τόσο έναντι της Αγκυρας όσο και συνολικά στα θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Εντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο που έχει διαδραματίσει την τελευταία διετία το Κογκρέσο, που πέτυχε την ψήφιση του νομοσχεδίου East Med, αλλά και την έγκριση των κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας. 

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος παρουσίασε το εξοπλιστικό πρόγραμμα, που, όπως είπε, θα θωρακίσει αμυντικά τη χώρα, δίνοντας έμφαση στην απόκτηση των μαχητικών Rafale και φρεγατών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή