Στ. Πέτσας: Δεν αποκλείονται αυστηρότερα τοπικά μέτρα

Στ. Πέτσας: Δεν αποκλείονται αυστηρότερα τοπικά μέτρα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα σε περιοχές που παρουσιάζουν επιδείνωση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενώ σημείωσε πως είναι πιθανό -αλλά όχι βέβαιο- να γίνουν ανακοινώσεις εντός της ημέρας, εφόσον υπάρξει σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων.

Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να μην υπάρξει χαλάρωση κατά τη διάρκεια των γιορτών.

«Ας κρατήσουμε κλειστό τον κοινωνικό μας κύκλο» τόνισε και πρόσθεσε πως «αν ανοίξουμε τον κύκλο των επαφών μας, θα κινδυνεύσουμε». Απηύθυνε δε έκκληση στις γιορτές κάθε οικογένεια να μείνει μόνο με άλλη μία συγγενική ή φιλική της οικογένεια.

Η επιδημιολογική κατάσταση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ανάλογα με τις εισηγήσεις των ειδικών, η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο αυστηρότερων μέτρων σε τοπικό επίπεδο. Διευκρίνισε ότι επί του παρόντος δεν εξετάζεται αυστηροποίηση μέτρων σε γενικό επίπεδο και έκανε λόγο για περιοχές που εμφανίζουν απόκλιση σε σύγκριση με τη βελτιωμένη γενική εικόνα στη χώρα την τελευταία εβδομάδα.

Στην Ελλάδα, η επιδημιολογική κατάσταση σύμφωνα με τα στοιχεία της 16ης Δεκεμβρίου 2020 έχει ως εξής, όπως είπε ο κ. Πέτσας:

  • Τα ενεργά κρούσματα ήταν 12.975, μειωμένα κατά 15,8% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας.
  • Οι νοσηλευόμενοι ήταν 2.340, αριθμός μειωμένος κατά 39% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας.
  • Ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων των επτά ημερών ήταν 1.196, μειωμένος κατά 21% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας.
  • Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,5% έναντι 6,4% στις 9 Δεκεμβρίου.
  • Ο κυλιόμενος μέσος όρος τεστ των τελευταίων επτά ημερών ήταν 27,6 χιλιάδες ημερησίως αυξημένα κατά 16,4% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (23,7 χιλιάδες ημερησίως στις 9/12).
  • κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών των ημερήσιων εισαγωγών σε νοσοκομεία μειώθηκε κατά 20%, ενώ ο αντίστοιχος των ημερήσιων εξιτηρίων αυξήθηκε κατά 26%.
  • Ο αριθμός των διασωληνομένων ήταν 527, έναντι 578 μία εβδομάδα πριν.

Τα παραπάνω γενικά στοιχεία κινούνται αργά μεν, αλλά σταθερά στην επιθυμητή κατεύθυνση, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ωστόσο, παρατήρησε ότι την ίδια στιγμή, σε τοπικό επίπεδο, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Κοζάνη και σε περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100 χιλ. πληθυσμού, όπως τόνισε, εντοπίζονται στους Νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας. «Δεν αποκλείεται, επομένως, σε περιοχές που αντί ύφεσης εκδηλώνονται τάσεις επιδείνωσης, να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα» συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι η επιτροπή των ειδικών εξετάζει τα στοιχεία σε τέτοιες περιοχές και στη συνέχεια θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση.

Τα πρώτα εμβόλια θα φτάσουν πιθανώς στα τέλη της χρονιάς

Ως προς τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, σημείωσε ότι κάθε κράτος – μέλος της Ε.Ε. λαμβάνει τα εμβόλια τα οποία αντιστοιχούν στον πληθυσμό του. Όπως είπε, τα πρώτα εμβόλια θα φτάσουν πιθανώς στα τέλη της χρονιάς.

Ερωτηθείς πόσα εμβόλια θα παραλάβει η Ελλάδα τον Φεβρουάριο, είπε πως δεν θα ήθελε να μιλήσει με αριθμούς αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι τον Ιανουάριο θα παραληφθούν τελικώς λιγότερα εμβόλια από όσα αναμένονταν αρχικά. «Η Ευρώπη παίρνει λιγότερα και έτσι και η Ελλάδα θα πάρει λιγότερα» εξήγησε.

«Με τα συμβόλαια προαγοράς η Ελλάδα θα πάρει 25 εκατ. εμβόλια μέχρι τέλος Ιουνίου. Δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη διαταραχή εκτός από τις πρώτες παραγγελίες και παραδόσεις στη χώρα μας», είπε επίσης, επισημαίνοντας πως είναι κρίσιμος μήνας ο Ιανουάριος. Επανέλαβε δε ότι θα προηγηθεί του εμβολιασμού του πληθυσμού το υγειονομικό προσωπικό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή