ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ανοικτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων

Ανοικτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σημαντικές επιπλέον κυρώσεις ενδέχεται να επιβληθούν στην Αγκυρα έως τον προσεχή Μάρτιο, σύμφωνα με ανώτερο Ευρωπαίο διπλωμάτη, αν είναι αρνητικά τα ευρήματα της έκθεσης Μπορέλ για τη συμπεριφορά της Τουρκίας και την προσήλωσή της στην αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ίδια πηγή αναφέρει στην «Κ» ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι νέες κυρώσεις σχετικά με τις τουρκικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης να μην αφορούν μόνον άτομα, αλλά και οντότητες. 

Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την περασμένη εβδομάδα, δόθηκε η εντολή στον Ζοσέπ Μπορέλ, ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, να υποβάλει «έκθεση σχετικά με τις εξελίξεις όσον αφορά τις πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, καθώς και σχετικά με τα μέσα και τις επιλογές για την ακολουθητέα πορεία», συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής των κυρώσεων για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η έκθεση, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα, θα τεθεί προ εξέταση «το αργότερο κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου του 2021».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εν τω μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε ιδιαίτερα ήπιος στο τηλεφώνημα της Τρίτης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Οι δύο άνδρες συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για την πρόταση της πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, με τον κ. Ερντογάν να επαναλαμβάνει το αίτημα της Αγκυρας να εκπροσωπηθούν σε αυτήν οι Τουρκοκύπριοι. 

Ωστόσο, η αντίθεση ιδίως της Αιγύπτου στο ενδεχόμενο να καθίσει στο τραπέζι με την Αγκυρα καθιστά, προς το παρόν, απόμακρη την προοπτική διοργάνωσης της διάσκεψης.