«Αστερίσκοι» από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα εξοπλιστικά

«Αστερίσκοι» από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα εξοπλιστικά

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Κουμουνδούρου εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε το ζήτημα των φρεγατών και της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία το καλοκαίρι, σε μια περίοδο που η Τουρκία είχε δείξει ότι θα κλιμάκωνε την επιθετικότητά της. Γνωρίζοντας πως μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής θα κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, εξηγούν την απόφαση να ψηφίσουν «παρών» στις δαπάνες για τα εξοπλιστικά της Βουλής, καθώς μιλούν για έλλειψη στρατηγικής στο διπλωματικό πεδίο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ το Μαξίμου ορθώς επέλεξε να επενδύσει στη μεσολάβηση της γερμανικής προεδρίας. Πού ήταν η αστοχία; «Υπέγραψε την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για την ΑΟΖ χωρίς σχέδιο για το πώς θα κρατήσει κοντά στις θέσεις μας τη Γερμανία, με αποτέλεσμα το Βερολίνο να αποξενωθεί και να αποκλείει για μήνες οποιαδήποτε συζήτηση για κυρώσεις», ανέφεραν κομματικές πηγές που μίλησαν στην «Κ».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως στη σωστή κατεύθυνση ήταν η διαπραγμάτευση με το Παρίσι για τη σύναψη αμυντικής συμφωνίας και αγορά φρεγατών, με σκοπό η Γαλλία να συνεισφέρει με τη στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή. «Αλλά μετά –και ενώ ο διάλογος στο Βερολίνο είχε καταρρεύσει και η Τουρκία ξαναέβγαλε το “Ορούτς Ρέις”–, ανέβαλε αυτές τις συζητήσεις προκειμένου να μπει σε διαπραγματεύσεις για την κατασκευή φρεγατών από αμερικανική εταιρεία σε ελληνικά ναυπηγεία, χωρίς αντίστοιχη αμυντική συμφωνία», αναφέρουν. Με αυτόν τον τρόπο το διπλωματικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, βασισμένο και σε συζητήσεις με αναλυτές, εκτιμά πως μειώθηκε το γαλλικό ενδιαφέρον. Θεωρούν μείζον το ότι η κυβέρνηση αρνείται να διευκρινίσει αν η συμφωνία για τα Ραφάλ που έρχεται να αναπληρώσει αυτή την αλλαγή πολιτικής θα συνοδεύεται από αμυντική συμφωνία. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, στην Κουμουνδούρου θεώρησαν ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών πρέπει να βάλουν μια σειρά από «αστερίσκους» για το θέμα, πέρα από το κατ’ αρχήν «ναι» που είπαν. Στην κλειστή συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, o Θ. Δρίτσας δήλωσε πως «όπως είχε πει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, πρέπει να προσέξουμε να μην μπούμε σε μια παλαιότερη περίοδο πολυέξοδων και όχι πάντα εύστοχων εξοπλιστικών αγορών. Ζητάμε εγγυήσεις και απαντήσεις που να εξασφαλίζουν ότι δεν θα εμπλακούμε ξανά σε τέτοιες περιπέτειες». Ο Γ. Ραγκούσης ανέφερε: «Αν υπάρχει θέμα κατεπείγοντος, τότε το ν/σ να έρθει άμεσα, όχι μετά τις γιορτές». 

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, την τελευταία περίοδο έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις του τέως υπουργού Αμυνας Ευ. Αποστολάκη και του αναπλ. τομεάρχη Αμυνας Γ. Τσίπρα με τον Τζ. Πάιατ προκειμένου να γίνει σαφές ότι, για τον ΣΥΡΙΖΑ, οποιοδήποτε συμβόλαιο της Ελλάδας για φρεγάτες πρέπει όχι μόνο να εμπλέκει ελληνικά ναυπηγεία στην κατασκευή τους, αλλά και να καλύπτει το κενό του Π.Ν. σε πλοία με δυνατότητες αεράμυνας και να εξασφαλίζει «ενδιάμεσες λύσεις» μέχρι να κατασκευασθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή