ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: Όσοι μας απειλούν με κυρώσεις, στο τέλος θα απογοητευτούν

Ερντογάν: Όσοι μας απειλούν με κυρώσεις, στο τέλος θα απογοητευτούν

Εκείνοι οι οποίοι απειλούν την Άγκυρα με κυρώσεις, στο τέλος θα απογοητευτούν, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του για τα εγκαίνια αυτοκινητοδρόμου, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως η χώρα του «δεν θα διστάσει ποτέ να χρησιμοποιήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα», σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

«Προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν την Τουρκία με κάθε μέθοδο, όπως με τρομοκρατικές οργανώσεις, απόπειρες πραξικοπημάτων, πολιτικές και οικονομικές παγίδες, κυρώσεις» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι «δεν τα έχουν καταφέρει μέχρι τώρα».

Ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί με εκείνους που την αντιμετωπίζουν με σεβασμό και δικαιοσύνη.

«Αφήνουμε την πόρτα ανοιχτή για όσους είναι έτοιμοι να καθίσουν και να μιλήσουν μαζί μας με δίκαιους όρους» τόνισε.

«Υψηλή πιθανότητα» η Ε.Ε. να υιοθετήσει «ισχυρά μέτρα»

Σημειώνεται ότι την «υψηλή πιθανότητα» η Ε.Ε. να υιοθετήσει «ισχυρά μέτρα» κατά της Τουρκίας αν δεν αλλάξει συμπεριφορά στους προσεχείς μήνες αναδεικνύει με κείμενό του για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ο Ζοσέπ Μπορέλ.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε την Παρασκευή ρητορικό άνοιγμα στην Ε.Ε., τονίζοντας κατά την επικοινωνία του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ πως «η Τουρκία θέλει να ανοίξει μια νέα σελίδα» στις σχέσεις της με την Ευρώπη.

Επικαιροποίηση της συμφωνίας για το προσφυγικό θέλει ο Ερντογάν

Παράλληλα ο κ. Ερντογάν τόνισε πως «η Τουρκία θέλει την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα», όμως κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση πως «με διάφορες δικαιολογίες αποφεύγει τις συνομιλίες». 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ζήτησε από την κ. Μέρκελ την επικαιροποίηση της συμφωνίας για το προσφυγικό (δήλωση 18ης Μαρτίου) και τόνισε πως αυτό είναι το «κλειδί» για τη θετική ατζέντα των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας.