Μετωπική στη Βουλή για ιό και οικονομία

Μετωπική στη Βουλή για ιό και οικονομία

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιβάλλον γενικευμένης σύγκρουσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης διαμορφώθηκε χθες στο Κοινοβούλιο, με αφορμή τη διαδικασία συζήτησης και έγκρισης πολυνομοσχεδίου με κατεπείγουσες διατάξεις και τροπολογίες που προώθησε η κυβέρνηση για τη διευθέτηση θεμάτων αρμοδιότητας πολλών υπουργείων. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τόσο το ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας όσο και επιλογές που αφορούν κρίσιμους τομείς πολιτικής, όπως είναι οι σχετικοί με την οικονομία και τα εργασιακά.

Τους τόνους σήκωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας, ο οποίος, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του, στην κριτική που άσκησε, πέραν των προαναφερθέντων, έθεσε και ευρύτερο θέμα λειτουργίας των θεσμών στη χώρα, προαναγγέλλοντας την κατάθεση αιτήματος, ώστε στις αρχές του νέου έτους να διεξαχθεί «προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και της λογοδοσίας, ιδιαίτερα στην περίοδο της καραντίνας». Κεντρικό επιχείρημα του κ. Τσίπρα ήταν ο τρόπος έκτακτης νομοθέτησης εν μέσω περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας, ενώ παράλληλα ήγειρε και ζήτημα αδιαφάνειας σε σειρά κυβερνητικών επιλογών. Τις αιτιάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψαν εκ μέρους της κυβέρνησης οι υπουργοί Υγείας Β. Κικίλιας και Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης.

«Σας έχουν δοθεί απαντήσεις σε επίπεδο Επιτροπής Λοιμωξιολόγων – Επιδημιολόγων, στο επίπεδο του υπουργείου Υγείας, πολλάκις στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στην Υγειονομική Επιτροπή. Οπου έχετε ζητήσει, έχετε πάρει απαντήσεις», σχολίασε τα περί διαφάνειας και απαντήσεων εκ μέρους της κυβέρνησης ο κ. Κικίλιας. «Μας εγκάλεσε ο κ. Τσίπρας και είπε ότι θα το κάνει και θέμα προ ημερησίας διατάξεως –ποιο;– το ζήτημα δημοκρατίας. Υπάρχει θεσμικό έλλειμμα, μας είπε. Γιατί υπάρχει θεσμικό έλλειμμα; Διότι καταθέτουμε πολλές τροπολογίες ενόψει πέρατος του κοινοβουλευτικού έτους. Ημασταν εδώ νομίζω όλοι μαζί όταν ερχόντουσαν οι διακοσάρες και οι τριακοσάρες τροπολογίες οι δικές σας στο τέλος του χρόνου. Δεν υπήρχε τότε έλλειμμα δημοκρατίας;» σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Βορίδης.

Επιμένοντας στην κριτική των υψηλών τόνων, ο κ. Τσίπρας μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «κυβέρνηση όχι των αρίστων, αλλά των αχρήστων», επιχειρώντας με καυστικό τρόπο να επικρίνει τη Ν.Δ. και προσωπικά τον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς και τις επιλογές όσον αφορά την πανδημία. «Ηταν κυβέρνηση των αρίστων, τελικά έγινε κυβέρνηση των αχρήστων. Αλήθεια, κύριε πρόεδρε, τι να πει η Μέρκελ λοιπόν; Με χιλιάδες κρούσματα και τη Γερμανία κλειστή; Τι πρέπει να πει η Γαλλία με ένα από τα πιο ισχυρά και πλούσια υγειονομικά συστήματα ή η Ιταλία, η Σουηδία, η Ελβετία, η Ισπανία, η Αυστρία; Τι πρέπει να πουν όλοι αυτοί;»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε επιπροσθέτως ότι «η δημοκρατία δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα». Με αφορμή την επισήμανση αυτή, λίγο αργότερα ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης τόνισε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση: «Δυστυχώς, μπαίνει στην καραντίνα. Η δημοκρατία μπήκε στην καραντίνα πρώτη φορά το τελευταίο εκείνο βράδυ του δημοψηφίσματος (σ.σ.: επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ), όταν το “όχι” το κάνατε “ναι”».

Η συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής συνεχιζόταν έως αργά το βράδυ, με την ένταση να ανατροφοδοτείται με αφορμή τροπολογίες που κατετίθεντο προς ψήφιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή