Στο «τραπέζι» αυστηροποίηση των μέτρων

Στο «τραπέζι» αυστηροποίηση των μέτρων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για αυστηρότερα μέτρα προειδοποιεί η κυβέρνηση, ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα, εφόσον παρατηρηθεί χαλάρωση κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας των Χριστουγέννων. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, γνωστοποίησε ότι θα κάνει το εμβόλιο για την COVID-19 αμέσως μόλις παραληφθούν οι πρώτες δόσεις, ενδεχομένως ακόμα και στις 27 Δεκεμβρίου, εφόσον αυτό καταστεί δυνατόν. Αργότερα, αναφερόμενος στον κίνδυνο εκτροχιασμού της κατάστασης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επισήμανε ότι «αν κατά την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα παρατηρηθούν φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων, υπάρχει ενδεχόμενο να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα για τις αντίστοιχες μέρες της Πρωτοχρονιάς».

Ο κ. Πέτσας άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι όχι μόνο στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, πιθανή χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει σε νέα αύξηση των κρουσμάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Κάνουμε έκκληση, άλλη μια φορά, όχι μόνο στους κατοίκους των επιβαρυμένων περιοχών, αλλά στους πολίτες όλης της χώρας, να μη χαλαρώσουμε στις γιορτινές μέρες. Ολοι έχουμε κουραστεί από την καραντίνα, που μας απομάκρυνε από τους αγαπημένους μας, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε μια συνάντηση λίγων ωρών να απειλήσει τις ζωές μας και να καταστρέψει όλα όσα πετύχαμε τις προηγούμενες εβδομάδες», είπε ο κ. Πέτσας. Μάλιστα υπογράμμισε ότι «οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για πειραματισμούς, ούτε για λάθη, ούτε για ρίσκο. Θέλουμε μετά τις γιορτές να πάμε μπροστά, όχι να γυρίσουμε πίσω». 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την ανάγκη να τηρηθεί ο κανόνας να γίνουν τα εορταστικά τραπέζια «με τα ίδια πρόσωπα, το πολύ με άλλη μια οικογένεια», επισημαίνοντας ότι πλέον, και με τον εμβολιασμό στο εγγύς μέλλον, είναι ορατή μια σταδιακή επιστροφή σε συνθήκες κανονικότερης καθημερινότητας. Ως προς τη σειρά των εμβολιασμών, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι οι πρώτες παρτίδες των εμβολίων καταφθάνουν στις 26 Δεκεμβρίου. Θα προηγηθούν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι άνθρωποι που φιλοξενούνται σε γηροκομεία και παρόμοιες δομές. Εν συνεχεία θα ακολουθήσουν όλοι όσοι περιλαμβάνονται στην ηλικιακή ομάδα από 65 ετών και άνω, στην οποία ανήκουν το 80% των θανάτων και το 60% των διασωληνωμένων λόγω των επιπλοκών του κορωνοϊού. Οπως είπε, «το εγχείρημα είναι τεράστιας έκτασης και πολυπλοκότητας και οι προετοιμασίες συνεχίζονται εντατικά. Εχουν ήδη εξασφαλιστεί οι χώροι σωστής αποθήκευσης του εμβολίου, καθώς και οι όροι ασφαλούς και γρήγορης μεταφοράς στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που έχουν οργανωθεί σε κάθε γωνιά της χώρας».

Επιπλέον, ανήγγειλε μέτρα ενίσχυσης της προσπάθειας να γίνει αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της διασποράς του κορωνοϊού. Επ’ αυτού, από χθες το βράδυ, σύμφωνα με τις αναγγελίες του κ. Πέτσα, τέθηκε σε εφαρμογή νέο πρόγραμμα που στόχο έχει την καθημερινή διενέργεια περίπου 12.000 δωρεάν δειγματοληπτικών ελέγχων σε όλη την επικράτεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή