Πρόβα διερευνητικών επαφών με tweets

Πρόβα διερευνητικών επαφών με tweets

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να καλλιεργήσει περιβάλλον που θα επιτρέπει τον εποικοδομητικό διάλογο ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αυτή τη φορά μέσω Twitter, απαντώντας σε σχετική ανάρτηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κατά καιρούς χρησιμοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα για να εκφράσει τις απόψεις του.

Ο κ. Δένδιας ευχήθηκε το 2021 να είναι ένα έτος οπότε η Τουρκία «θα σταματήσει τις απειλές για πόλεμο κατά της Ελλάδας στην περίπτωση που ασκήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας. Ζούμε, άλλωστε, στον 21ο αιώνα. Θα φιλοδοξεί να γίνει πιο ευρωπαϊκή και λιγότερο νεοοθωμανική. Αυτό θα είναι προς το καλύτερο συμφέρον του τουρκικού λαού. Θα απέχει από προκλήσεις και παράνομες δραστηριότητες». Κλείνοντας, ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Παρεμπιπτόντως, Μεβλούτ, υπάρχει κάτι που πάλι ξέχασες να αναφέρεις: το διεθνές δίκαιο, η μόνη βάση για έναν εποικοδομητικό διάλογο πάνω στις διαφορές μας, αγαπητέ μου φίλε. Ευτυχισμένο το 2021».

Ο κ. Τσαβούσογλου είχε απευθύνει την Κυριακή «φιλικές συμβουλές» στον Ελληνα ομόλογό του, αναφέροντας: «Σταματήστε να ζητάτε βοήθεια από άλλους και να βλάπτετε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Ας είναι το 2021 η χρονιά που θα διευθετήσουμε τις διαφορές μας με δίκαιο τρόπο, μιλώντας ευθέως, 
ειλικρινά και σοβαρά».

Υπάρχει, ωστόσο, ένα ουσιαστικό ερώτημα, το οποίο αφορά την πρόσκληση για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών, που πρέπει να γίνουν στην Κωνσταντινούπολη. Για την Αθήνα ιδανικά ο επόμενος γύρος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου. Δεν αποκλείεται ωστόσο η πρόσκληση να έλθει πριν από το νέο έτος και να προτείνει ο επόμενος γύρος να πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιανουαρίου, κάτι που, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, αποτελεί και επιθυμία του Βερολίνου. Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα σφίγγει τον κλοιό στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με το CNN Turk, η Αγκυρα θα ανεγείρει συνολικά πέντε ναυτικά παρατηρητήρια, εκ των οποίων τα τρία στα Κατεχόμενα και τα δύο περί το λιμάνι της Μερσίνης, στην απέναντι τουρκική ακτή. Και στο Αιγαίο πάντως χθες σημειώθηκε ένταση καθώς δύο τουρκικά F-16 πέταξαν στις 7 το απόγευμα πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά.

Χθες, επίσης, έγινε σαφές ότι μετά την ολοκλήρωση κάποιου υποκατασκευαστικού έργου που έχει αναλάβει η Τουρκία για ορισμένα τμήματα του F-35, οι άδειες δεν θα ανανεωθούν και η Αγκυρα θα μείνει εκτός. Τη συγκεκριμένη διευκρίνιση έκανε χθες ο αντιπρόεδρος διεθνών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Lockheed Martin, Ντένης Πλέσσας. Επιπλέον, ο κ. Πλέσσας γνωστοποίησε ότι το ελληνικό αίτημα προς τις ΗΠΑ για παροχή μεταχειρισμένων F-35 φαίνεται ότι δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, διότι δεν υπάρχει διαθεσιμότητα αεροσκαφών. Αναφερόμενος στην προμήθεια νέων F-35, ο κ. Πλέσσας επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές, ωστόσο επισήμανε ότι λόγω και των διαδικασιών «μια τέτοια αγορά θα απαιτήσει χρόνο». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή