Άμεση ανάλυση: Όλοι οι πολιτικοί ηγέτες μαζί κατά του κορωνοϊού

Άμεση ανάλυση: Όλοι οι πολιτικοί ηγέτες μαζί κατά του κορωνοϊού

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσφατα, τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ – Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα – διεμήνυσαν ότι θα κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, και προσφέρθηκαν να το πράξουν δημόσια ώστε να συμβάλουν στην καλύτερη ενημέρωση και να πείσουν όσους Αμερικανούς δυσπιστούν για την ορθότητα μιας τέτοιας κίνησης. 

Στα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης και της «Καθημερινής», το άρθρο όπου γνωστοποιείτο η σχετική πρόθεση των τριών πρώην ηγετών της Αμερικής, συνοδευόταν από μια φωτογραφία που έχουν βγάλει μαζί και μάλιστα σε εμφανώς φιλικό κλίμα.

Μια φωτογραφία που λέει πολλά. Που όντως αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Δυστυχώς, στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα φαντάζει υπερβολικό να ζητήσει κανείς από τους κ. Τσίπρα, Σαμαρά, Παπανδρέου, Καραμανλή και Σημίτη, να φωτογραφηθούν μαζί, αν και θα μπορούσαν να αναζητήσουν τρόπους να εκπέμψουν, ως πρώην πρωθυπουργοί, ένα κοινό μήνυμα σε σχέση με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Σε κάθε περίπτωση, είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ουσιαστικά θα το πράξει η σημερινή πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. Σε μια ευπρόσδεκτη και υψηλού συμβολισμού κίνηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί θα εμβολιαστούν την ερχόμενη Κυριακή στον Ευαγγελισμό.

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα επιδεικνύει την απαραίτητη συναίνεση, έστω και στο αυτονόητο, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού, αναγκαίο σε μια κοινωνία όπου αρκετοί, και όχι μόνο οι θιασώτες συνωμοσιών περί μικροτσίπ και άλλων τινών, ακόμη δυσπιστούν. Από μόνες τους τέτοιες ενέργειες λειτουργούν ως η πλέον αποτελεσματική εκστρατεία ενημέρωσης, χωρίς νικητές και ηττημένους, με μοναδικό στόχο να πεισθούν όσοι – περίπου το ένα τρίτο των Ελλήνων – αμφιβάλλουν, αντιδρούν ή αντιτίθενται. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι πολιτικοί συμφωνούν σε ό,τι αφορά την ακολουθούμενη πολιτική στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ας διατηρήσουν τις διαφορές τους, οι μεν εφαρμόζοντας τα μέτρα που εφαρμόζουν, οι δε ασκώντας την κριτική που ασκούν. Και ας ενωθούν στο καθαρά επιστημονικό σκέλος που δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο, στην ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας από το κάθε άτομο προς όφελος του ιδίου, αλλά και ολόκληρου του κοινωνικού συνόλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή