Mάας: Αντίθετη η Γερμανία σε εμπάργκο όπλων

Mάας: Αντίθετη η Γερμανία σε εμπάργκο όπλων

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκ διαμέτρου διαφορετική αντίληψη που επικρατεί στο Βερολίνο σε σχέση με την επιβολή απαγορεύσεων εξαγωγής οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία, αντανακλά η χθεσινή ευθεία άρνηση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο εμπάργκο όπλων προς την Αγκυρα.

Σε συνέντευξή του (DPA), ο κ. Μάας είπε ότι «κάτι τέτοιο δεν θα ήταν και τόσο εύκολο έναντι ενός νατοϊκού εταίρου», μάλιστα με μια επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί και η Αγκυρα, καθώς, όπως αιτιολόγησε: «Εχουμε ήδη βιώσει μία φορά το ότι ο νατοϊκός εταίρος Τουρκία, επειδή δεν έλαβε άλλους πυραύλους από τις ΗΠΑ, τους αγόρασε απλώς έπειτα στη Ρωσία». «Φυσικά, θα συνεχίσουμε να ποντάρουμε στο ότι θα υπάρξει λύση για τη διένεξη και δεν θα πρέπει μονίμως να αφαιρούμε από την εξοπλιστική συνεργασία έναν νατοϊκό εταίρο», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο σαφής αποκλεισμός του ενδεχόμενου εμπάργκο όπλων από τον κ. Μάας αποτελεί και την πρώτη –τόσο ευκρινή– δημόσια τοποθέτηση Γερμανού αξιωματούχου, μετά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Αθήνας (μέσω του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια) για διακοπή εξοπλισμών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας, όπως τα γερμανικής σχεδίασης υποβρύχια Τ-214 που ναυπηγούνται για λογαριασμό του τουρκικού ναυτικού.

Σημειώνεται ότι το Βερολίνο είχε περιορίσει κάποιες εξαγωγές εξοπλισμών που αφορούσαν τις χερσαίες δυνάμεις, μετά την τρίτη εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, τον Οκτώβριο του 2019. Οι δηλώσεις του κ. Μάας καταγράφονται, ακόμη, λίγες ημέρες μετά και την απόφαση των ΗΠΑ για κυρώσεις στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, λόγω της προμήθειας ρωσικών S-400.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή