Χειμώνας με «βαριά» πολιτική ατζέντα

Χειμώνας με «βαριά» πολιτική ατζέντα

Στο προσκήνιο εμβόλιο, ελληνοτουρκικά

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε βαθιά νερά θα εισέλθει μετά την εορταστική ανάπαυλα η πολιτική ζωή, καθώς οι επόμενες εβδομάδες χαρακτηρίζονται κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας, αλλά και για το στοίχημα του εμβολιασμού στη χώρα, ενώ εξελίξεις αναμένονται και στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ομως, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ θα εισέλθουν στη νέα πολιτική περίοδο από διαφορετικές αφετηρίες. Η Ν.Δ. διατηρεί, παρά τη δύσκολη περίοδο που βιώνει η χώρα, σαφές δημοσκοπικό προβάδισμα. Ενώ, παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολύ πιθανό να επιχειρήσει την «επανεκκίνηση» του κυβερνητικού σχήματος μέσω ανασχηματισμού. Ο κ. Μητσοτάκης κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, ακόμη και από στενούς συνεργάτες του, αλλά δεν αποκλείεται ο χρόνος των αλλαγών να μην απέχει πολύ. Οπως λέγεται, αυτές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ακόμη και μετά τον πρώτο κύκλο εμβολιασμών, ώστε να σηματοδοτηθεί ότι η χώρα οδεύει συνολικά σε μια νέα περίοδο. 

Αντιθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε μια σαφώς χαμηλότερη δημοσκοπική αφετηρία, ενώ η Κουμουνδούρου διαπιστώνει ότι εμφανίζονται και πάλι σκιές στο «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς. Τις τελευταίες ημέρες, την επικαιρότητα μονοπωλούν οι αποκαλύψεις για τη δράση της Folli Follie και τυχόν πτυχές της υπόθεσης που «ακουμπούν» τον ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, έχουν προηγηθεί οι καταγγελίες των κ. Μυωνή και Καλογρίτσα για τον Νίκο Παππά, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διερεύνηση της υπόθεσης Παπαγγελόπουλου και Novartis. 

Σε κάθε περίπτωση, η προσοχή του κ. Μητσοτάκη είναι εστιασμένη στο κυβερνητικό έργο, καθώς τυχόν αστοχίες δεν πρόκειται να αντισταθμισθούν από την όποια φθορά υφίσταται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ειδικότερα, κρίσιμη χαρακτηρίζεται η «επίδοση» της κυβέρνησης στο μέτωπο του εμβολιασμού. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι:

• Να προχωρήσει ομαλά η σύνθετη διαδικασία και να μην καταγραφούν φαινόμενα κρατικής ανεπάρκειας και ταλαιπωρίας των πολιτών, τα οποία τελικώς θα χρεωθεί η κυβέρνηση.

• Να μην υπάρξει «φύρα» με τα εμβόλια, τα οποία ως γνωστόν πρέπει να χορηγηθούν μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να είναι αποτελεσματικά, αλλιώς καταστρέφονται. 

• Να επιτύχει η καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού και να περιοριστούν στο ελάχιστο οι «αρνητές», ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη ανοσία του πληθυσμού και να είναι εφικτή η επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα.

Δεύτερο κρίσιμο μέτωπο για τον κ. Μητσοτάκη είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μετά την απόφαση της Αγκυρας το «Ορούτς Ρέις» να περιοριστεί μέχρι τον προσεχή Ιούνιο σε έρευνες εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, ανοίγει ο δρόμος για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών. Η συγκεκριμένη εξέλιξη προοιωνίζεται, ενδεχομένως, «ήρεμα νερά» σε στρατιωτικό επίπεδο τους επόμενους μήνες, αλλά παράλληλα φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για εξαιρετικά λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς και δύσκολες αποφάσεις. Πάντως, συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν πως ο Ταγίπ Ερντογάν παραμένει πάντα απρόβλεπτος και άρα οι διερευνητικές επαφές δεν πρέπει να προεξοφλούνται, καθώς και ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα που προωθεί η χώρα, αρχής γενομένης από την προμήθεια των Rafale, δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο στην περιοχή. 

Το Σχέδιο για το 2021

Παράλληλα με τα «μεγάλα» της επόμενης περιόδου, πάντως, υπάρχει το στοίχημα της προώθησης του λοιπού κυβερνητικού έργου με βάση το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής 2021, ανά υπουργείο, το οποίο παρουσίασαν στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος. Οπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση, μεταξύ άλλων, στο πεδίο της οικονομίας προωθούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εστιάζουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όπως είναι η απλούστευση του αδειοδοτικού καθεστώτος για την υλοποίηση επενδύσεων και η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων. 

Ταυτόχρονα παρέχονται κίνητρα στην ιδιωτική οικονομία, με έμφαση στην οικονομική αποτελεσματικότητα, και υιοθετούνται καινοτόμες στρατηγικές που συμπληρώνουν τις κυβερνητικές πολιτικές, όπως η προώθηση των συγχωνεύσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η δημιουργία εξωστρεφών συστάδων, η προσέλκυση φορολογικών κατοίκων της αλλοδαπής, η στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων, η υιοθέτηση της «γαλάζιας οικονομίας» για την ανάπτυξη του νησιωτικού χώρου και του θαλασσίου τουρισμού, οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και οι υπεραποσβέσεις σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή