H λίστα «VIP» και ο συμβολικός χαρακτήρας

H λίστα «VIP» και ο συμβολικός χαρακτήρας

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη φάση των εμβολιασμών, στην οποία έχουμε εισέλθει, έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, καθώς ο μαζικός εμβολιασμός των πολιτών αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 20 Ιανουαρίου, όπως αποκάλυψε χθες στην πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά την έναρξη των εμβολιασμών η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Ο στόχος μέχρι τότε είναι να εμβολιαστούν όλοι οι υγειονομικοί –είναι περί τις 110.000 άτομα– και μια λίστα «VIP» όπως έχει ονομαστεί, με πρόσωπα που αφενός θα στέλνουν συμβολικό μήνυμα, αφετέρου είναι σημαντικά για τη λειτουργία της κρατικής μηχανής. 

Ενδεικτικά, στη συγκεκριμένη λίστα βρίσκονταν αρχικά 45 άτομα, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, μέλη του υπουργικού συμβουλίου και στελέχη που βρίσκονται στη λεγόμενη «πρώτη γραμμή», όπως γενικοί γραμματείς. 

Παράλληλα, στην ίδια λίστα βρίσκονται πρόεδροι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και διοικητές νοσοκομείων. Επίσης, θα εμβολιαστούν οι πρόεδροι του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και του Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας Θεανώ Καρποδίνη, όπως και οι επικεφαλής των Σωμάτων Ασφαλείας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στην αρχική λίστα των 45 προστέθηκαν ήδη ακόμη 19 άτομα, ενώ τις επόμενες ημέρες ο κατάλογος θα αυξηθεί και άλλο. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι εάν σε αυτή τη λίστα μπορούν να μπουν εμβόλιμα άτομα. Η απάντηση είναι αρνητική, καθώς τηρείται αυστηρή σειρά προτεραιότητας και δεν υπάρχει δυνατότητα κάποιος να την ξεπεράσει.

Χαρακτηριστικό είναι πως ακόμα και στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία δεν θεωρούνται πρώτης γραμμής, θα εμβολιαστούν κανονικά στη σειρά τους, δηλαδή τον ερχόμενο Μάρτιο ή Απρίλιο, από τη στιγμή που δεν ανήκουν σε κάποια ειδική κατηγορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή