Αιγιαλίτιδα ζώνη: Kρίσιμο βήμα από την Ελλάδα

Αιγιαλίτιδα ζώνη: Kρίσιμο βήμα από την Ελλάδα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σημαντικό βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, πραγματοποίησε η Ελλάδα λίγο πριν κλείσει το έντονο, και για τα εθνικά μας ζητήματα, 2020 αλλά και πριν ανατείλει το, όπως αναμένεται, έντονης διπλωματικής κινητικότητας, ειδικά για τα ελληνοτουρκικά, νέο έτος.

Η προαναφερθείσα κίνηση έγινε με το να τεθεί σε ισχύ, μέσω της δημοσίευσής του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 27/12, «το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος κόλπων και χάραξης ευθειών γραμμών βάσης». Οπως ανακοινώθηκε σχετικά, «το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε σε εφαρμογή του κυρωτικού νόμου της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας» και «αποτελεί απαραίτητο βήμα για τη διαδικασία στην ανωτέρω περιοχή, ενέργεια που αποτελεί, με βάση τη σύμβαση, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας». Αναφερόμενος στο γεγονός χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «στο εν λόγω Διάταγμα αναφέρεται επίσης ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση –και στις λοιπές περιοχές της επικράτειάς της– των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο». Με την ευκαιρία ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι «ήδη η χώρα μας έχει προχωρήσει σε συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, ενώ συμφώνησε και στην έναρξη διαβουλεύσεων για την από κοινού με την Αλβανία προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Ολα αυτά αφήνουν το αποτύπωμά τους και στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι οποίες με ευθύνη της Αγκυρας βρίσκονται σε φάσμα διαρκούς έντασης. Τούτων δοθέντων και ενόψει της συζητούμενης επανέναρξης των διερευνητικών Ελλάδας – Τουρκίας, ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μεταξύ άλλων υπογράμμισε, αφού σημείωσε ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που κόπηκε τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας»: «Κοιτάζουμε πάρα πολλά στοιχεία, προκειμένου να δούμε εάν πληρούται αυτή η προϋπόθεση που έχουμε πει: Να υπάρχει, δηλαδή, συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Δεν είναι μόνο το ερευνητικό σκάφος, το είχαμε πει και στο παρελθόν. Είναι και άλλου τύπου προκλητικές ενέργειες, όπως, για παράδειγμα, η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα Κατεχόμενα. Είναι και οι προκλητικές δηλώσεις, όπως αυτές του κ. Ακάρ, που ακούσαμε χθες. Ολα αυτά σταθμίζονται, αξιολογούνται και μακάρι να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια, όπως έχουμε πει. Αλλά θα χρειαστούν εβδομάδες ακόμη, προκειμένου να δούμε ότι είμαστε εκεί για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών».

Το Βrexit

Την ίδια ώρα, η ελληνική διπλωματία δραστηριοποιείται εντόνως και για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με το Brexit και τα οποία θα κάνουν την εμφάνισή τους από την 1η του νέου έτους, καθώς στις 31.12.2020 λήγει η μεταβατική περίοδος που είχε οριστεί με τη συμφωνία αποχώρησης. Στο πλαίσιο αυτό, όπως έγινε γνωστό, δρομολογούνται ενέργειες όπως: 1) Ψηφιακή ενημερωτική καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τους Βρετανούς πολίτες στην Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021. 2) Αντίστοιχη καμπάνια εντός του Ιανουαρίου 2021 προς ενημέρωση των επιχειρήσεων. Επίσης, για τις πρώτες εβδομάδες του επόμενου μήνα θα λειτουργήσει helpline της Ευρ. Επιτροπής και αντίστοιχο στα υπουργεία Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Εργασίας για την ενημέρωση πολιτών και επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή