Ανάσα για χαμηλοσυνταξιούχους

Ανάσα για χαμηλοσυνταξιούχους

Χωρίς καμία επιβάρυνση τα φάρμακα και το 2021, με απόφαση του πρωθυπουργού

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να μη σπάσει η αλυσίδα της κοινωνικής πολιτικής που έχει ήδη ξεδιπλώσει σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διορθώνοντας άμεσα ένα λάθος που μπορούσε να κάνει μεγάλη ζημιά στην κυβέρνηση, τόσο επί της ουσίας όσο και σε επίπεδο επικοινωνίας. Ο λόγος για τις φαρμακευτικές δαπάνες χαμηλοσυνταξιούχων που, λόγω αμέλειας να νομοθετηθούν αντισταθμιστικά σε όσους κόπηκε το ΕΚΑΣ, θα καλούνταν από την 1η Ιανουαρίου να πληρώνουν για τα φάρμακά τους. Με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, που αποτυπώνει και την προσωπική σφραγίδα που ήθελε να δώσει στην απόφαση, ο πρωθυπουργός προχώρησε στη διαβεβαίωση πως «εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι θα έχουν και το 2021 δωρεάν τα φάρμακά τους, χωρίς καμία δική τους επιβάρυνση ή συμμετοχή». Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε αναφέροντας: «Είναι προσωπική μου επιλογή να διατηρηθεί το ευνοϊκό καθεστώς που, με κυβερνητική απόφαση, ίσχυσε και κατά το 2020. Η πολιτεία μένει πάντα δίπλα στην κοινωνία. Και οι απόμαχοι της δουλειάς, ειδικά όσοι τα βγάζουν πέρα με λίγα, θα έχουν πρώτοι τη φροντίδα μας και στη νέα χρονιά».  

Εκλογικό κοινό

Η συγκεκριμένη απόφαση, όπως προαναφέρθηκε, δεν μπορεί να κριθεί μεμονωμένα, αλλά αποτελεί κομμάτι ενός μεγαλύτερου συνόλου, το οποίο έχει να κάνει με την κοινωνική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ειδικά από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία. Το κόστος, εξάλλου, αν το λάθος δεν διορθωνόταν, θα ήταν και εκλογικά μεγάλο, καθώς αφορά 600.000 συνταξιούχους, οι οποίοι αποτελούν μια κοινωνική ομάδα από την οποία σχεδόν οι μισοί στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν Νέα Δημοκρατία. Αναλυτικά, στις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019 το 46,4% των συνταξιούχων επέλεξε τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, ποσοστό εμφανώς μεγαλύτερο από το πανελλαδικό του κόμματος, έναντι μόλις 25,5% που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό πως η απόφαση δεν γινόταν να μην ληφθεί.  

Ανησυχία για το ρεβεγιόν

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση ετοιμάζουν μεγάλη επιχείρηση ώστε να τηρηθούν τα μέτρα ενόψει της Πρωτοχρονιάς. Τα χθεσινά κρούσματα, που ξεπέρασαν και πάλι τα 1.000, ενώ οι διασωληνωμένοι εξακολουθούν να είναι στο «κόκκινο», δεν αφήνουν περιθώρια χαλάρωσης και προκαλούν εύλογη ανησυχία. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 5.000 αστυνομικοί θα βγουν στον δρόμο προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα, ενώ θα στηθούν και μπλόκα στους μεγάλους δρόμους της πρωτεύουσας. Σαρωτικοί θα είναι οι έλεγχοι και σε διόδια, εισόδους και εξόδους πόλεων, ακόμα και στα ΚΤΕΛ, ώστε να αποφευχθούν προσπάθειες μετακίνησης εκτός νομών. Αύριο, παραμονή Πρωτοχρονιάς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Λέσβο, σε μια συμβολική επίσκεψη στο νησί που έχει δεχθεί μεγάλο φορτίο λόγω του προσφυγικού. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Λιμενικό Σώμα και το προσωπικό στα σκάφη, ενώ υπάρχει περίπτωση να βρεθεί και στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης καθώς και στο κέντρο υποδοχής του Καρά Τεπέ. 
Τέλος, χθες ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη με το προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, κατά την οποία συζητήθηκαν τα πρώτα βήματα που έχουν γίνει στη διαδικασία ψηφιοποίησης των προξενικών υπηρεσιών που καλύπτουν σημαντικές ανάγκες των Ελλήνων του εξωτερικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή