Τσαβούσογλου: Δείξαμε σε όλους τι μπορούμε να κάνουμε στην Ανατολική Μεσόγειο

Τσαβούσογλου: Δείξαμε σε όλους τι μπορούμε να κάνουμε στην Ανατολική Μεσόγειο

«Υψώσαμε τη σημαία μας με το Oruc Reis και το Mπαρμπαρός», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην ομιλία του για τον απολογισμό του 2020 αναφέρθηκε και στις εξελίξεις σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ανατολική Μεσόγειο, αναφέροντας πως «για τα νόμιμα δικαιώματά μας, όταν κινούμαστε. δεν το κάνουμε για να ικανοποιούμε τον κόσμο. Στόχος μας είναι τα συμφέροντα μας». 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συνέχισε λέγοντας:

«Στην ανατολική Μεσόγειο, υψώσαμε τη σημαία μας με το Oruc Reis , το Μπαρμπαρός και το Γιαβούζ και δείξαμε πως δίχως εμάς δεν μπορεί να συμβεί κάτι στην περιοχή. Το δείξαμε αυτό όχι μόνο στις παράκτιες χώρες αλλά και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και σε όλο τον κόσμο. Και δείξαμε σε εχθρούς και φίλους  το τι μπορούμε να κάνουμε. Στην Κύπρο θέλουμε λύση. Όχι όμως μια ομοσπονδία, αλλά λύση με δυο κυρίαρχα κράτη». 

Ο ίδιος, επιπλέον, πρότεινε για άλλη μια φορά την Διάσκεψη των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στις σχέσεις της χώρας του με τις Βρυξέλλες σημειώνοντας: «Ήταν μια σχέση γεμάτη με ένταση λόγω της Ελλάδας, των Ελληνοκυπρίων και της Γαλλίας που επέμεναν να θέτουν τις διαφορές τους με τη χώρα μας. Στην τελευταία Σύνοδο υπάρχουν σημεία που δεν μας ικανοποιούν, όμως φαίνεται πως επικράτησε κοινή λογική. Είμαστε κομμάτι της Ευρώπης κι ας μην είμαστε μέλος της Ε.Ε.».

Ακόμη, για άλλη μια φορά δήλωσε πως οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα αποτελούν επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στη στελέχωση μιας κοινής ομάδας εργασίας για την εξέταση του ζητήματος των S-400, ενώ υπογράμμισε πως η Άγκυρα είναι έτοιμη για βήματα προς τη βελτίωση των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ, συμπληρώνοντας πως ελπίζει η νέα κυβέρνηση υπό τον Τζο Μπάιντεν να κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση. 

Τέλος, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στη Γαλλία, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία «δεν μπορεί να παραμένει σιωπηλή απέναντι σε λόγια και πράξεις του Παρισιού που κινούνται εναντίον της», τονίζοντας, πάντως, στο ίδιο μήκος κύματος, πως οι πρέσβεις των δύο χωρών εργάζονται προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των σχέσεων. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή