Ο κ. Μητσοτάκης και τα υπουργικά «φάουλ»

Ο κ. Μητσοτάκης και τα υπουργικά «φάουλ»

Ο πρωθυπουργός έχει υποχρεωθεί σε προσωπικές παρεμβάσεις προκειμένου να διορθωθούν κυβερνητικές αστοχίες

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος στους εμβολιασμούς κυβερνητικών στελεχών έβαλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οπως σας είχε ενημερώσει από χθες η «Κ», η εικόνα υπουργών και κυβερνητικών στελεχών να γεμίζουν το Διαδίκτυο με φωτογραφίες με σηκωμένα μανίκια εκνεύρισε τον πρωθυπουργό, που με συνοπτικές διαδικασίες έβαλε στοπ σε μια εικόνα που πήγε να πάρει τη μορφή σόου. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χθες η αν. κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών». «Ο συμβολισμός του θέματος εξαντλήθηκε στον εμβολιασμό του πρωθυπουργού και της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας και ολοκληρώνεται σήμερα με τον εμβολιασμό του κ. Κουτσούμπα», είπε η κ. Πελώνη, προσθέτοντας πως ο στόχος ήταν «να εκπεμφθεί το μήνυμα ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή». Συνεπώς ο εμβολιασμός των κυβερνητικών στελεχών τελειώνει εδώ, με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο της κυβέρνησης να ανακοινώνει πως δεν θα ισχύει πλέον η λίστα των 126 ατόμων και ο κατάλογος κλείνει στα 66 άτομα που έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα.  

Είναι συνολικά η έκτη φορά –εάν το μέτρημα είναι σωστό και δεν είναι παραπάνω– που ο κ. Μητσοτάκης με προσωπική του πρωτοβουλία «μαζεύει» ένα κυβερνητικό λάθος. Μέχρι ενός σημείου η διόρθωση των λαθών από τον πρωθυπουργό είναι κατανοητή, αλλά οι έξι –τουλάχιστον– φορές είναι με βεβαιότητα πολλές. Μάλιστα είναι η δεύτερη σε μόλις δύο ημέρες που αποτυπώνει την «κοιλιά» που έχει κάνει το κυβερνητικό σχήμα. Ας τις θυμηθούμε εν τάχει. Μόλις ένα 24ωρο πριν, ο κ. Μητσοτάκης είχε «μαζέψει» το λάθος με τα φάρμακα των συνταξιούχων, αναγκαζόμενος να κάνει προσωπική ανάρτηση στο Facebook, με την οποία σημείωνε πως ό,τι ίσχυε το 2020 θα εξακολουθήσει να ισχύει και το 2021. Προσωπική ήταν και η παρέμβασή του για να παύσει και το –αλήστου μνήμης– «σκόιλ ελικικού», λάθος που επίσης χρεώνεται ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Με προσωπική παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη είχε ανασταλεί και το λάθος του κ. Αυγενάκη για την παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα ενώ ο κορωνοϊός κάλπαζε. Τέλος, επίσης προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης διόρθωσε το λάθος με την αίτηση του ελληνικού Δημοσίου, με την οποία ζητούσε αναίρεση της αποζημίωσης για τους συγγενείς των θυμάτων της Μαρφίν. Μπορεί τα παραπάνω να δείχνουν σωστά αντανακλαστικά, όμως ταυτόχρονα φανερώνουν και τις σημαντικές ελλείψεις στο κυβερνητικό έργο.  

Το δίλημμα του lockdown

Tην ίδια ώρα, τα διλήμματα όσον αφορά την πανδημία εξακολουθούν να είναι μεγάλα. Η συζήτηση για πιθανή άρση των περιοριστικών μέτρων έχει ξεκινήσει, αλλά την ίδια στιγμή τα κρούσματα παρουσιάζουν μια ανοδική πορεία και η Αττική εκπέμπει μια ανησυχητική εικόνα. Αυτός είναι και ο λόγος που η επιτροπή των ειδικών δεν πρόκειται να λάβει αποφάσεις όσον αφορά τα σχολεία πριν από την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς θέλει να εξετάσει αναλυτικά πώς θα εξελιχθούν οι επόμενες ημέρες. Χθες, μάλιστα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής γνωστοποίησε πως η εισήγηση θα είναι να γίνουν τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές πριν επιστρέψουν στα θρανία.

Πολιτεία Καινοτομίας  

Στις παλιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ, όπου θα δημιουργηθεί η πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας στην Ελλάδα, βρέθηκε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Χρ. Δήμα που έχει αναλάβει το πρότζεκτ αλλά και τον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη και τον αν. υπουργό κ. Παπαθανάση, είδε την εξέλιξη των έργων παρουσία του Αμερικανού πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρεϊ Πάιατ. «Πιστεύω ότι σε κάποια χρόνια, όταν θα κάνουμε τη σύγκριση μεταξύ του τι υπήρχε και του τι θα δημιουργηθεί, θα έχουμε κάθε λόγο να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που δρομολογήσαμε με τόσο μεγάλη ταχύτητα αυτή την εμβληματική προσπάθεια στον τομέα της καινοτομίας, που ουσιαστικά είναι και η γέφυρα που πρέπει να διασχίσει η πατρίδα μας για να κατακτήσει το μέλλον», τόνισε ο πρωθυπουργός. Το κτιριακό συγκρότημα ήταν αναξιοποίητο από τη δεκαετία του 1980, όταν διέκοψε τη λειτουργία του έπειτα από σχεδόν έναν αιώνα ζωής. Το σχέδιο για αξιοποίηση της μονάδας καταρτίστηκε και υλοποιήθηκε σε διάστημα λιγότερο του ενάμισι έτους. Η δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας υπηρετεί τον γενικό στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και τη μετάβαση σε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο, ενώ συμβάλλει στην ανάδειξη της χώρας σε προορισμό για την καινοτομία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή