Σε επιφυλακή για τη διασπορά λόγω των εορτών

Σε επιφυλακή για τη διασπορά λόγω των εορτών

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμα κινδύνου για την πορεία της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες, ως αποτέλεσμα της αυξημένης κινητικότητας μέσα στις γιορτές, εξέπεμψε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, απευθύνοντας έκκληση προς τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων προστασίας τις ημέρες που έρχονται. Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη είναι η συζήτηση για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, με τους ειδικούς επιστήμονες και το υπουργείο Παιδείας να εξετάζουν το ενδεχόμενο αυτή να συνοδευτεί με ένα πρόγραμμα εργαστηριακού ελέγχου του μαθητικού πληθυσμού.
Ειδικότερα, χθες ανακοινώθηκαν 942 νέα κρούσματα του ιού, εκ των οποίων 341 εντοπίστηκαν στην Αττική, 170 στη Θεσσαλονίκη, 48 στον Εβρο, 28 στη Λάρισα και 24 στο Κιλκίς. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το απόγευμα 443 ασθενείς με COVID-19, ενώ 58 ασθενείς έχασαν τη μάχη για τη ζωή. 

Ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής του ιού για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,71, ενώ το ποσοστό των θετικών στον κορωνοϊό τεστ που διενεργήθηκαν το διάστημα από 21 έως 27 Δεκεμβρίου είναι 2,9%. Εως χθες είχαν εμβολιαστεί 1.763 άτομα στη χώρα μας (1.695 υγειονομικοί και 68 άτομα πολιτικό προσωπικό).

«Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι μετά τις γιορτές τα κρούσματα ανεβαίνουν και η διασπορά στην κοινότητα αυξάνεται. Θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου και να ζητήσω να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί», τόνισε ο κ. Κικίλιας, επισημαίνοντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο από την πανδημία για τους επόμενους 2-3 μήνες και προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει η έναρξη των εμβολιασμών να αντιμετωπιστεί ως σήμα χαλαρότητας και μη εφαρμογής των μέτρων. 

«Ο ιός δεν συγχωρεί», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος-Κακολύρης, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να κάνουν υπομονή, σημειώνοντας ότι από τα μέσα του 2021, λόγω των εμβολιασμών, θα είναι πιο ελεύθερη η ζωή μας.

Για τα σχολεία

Το ενδεχόμενο το άνοιγμα των σχολείων να συνοδευθεί με πρόγραμμα διενέργειας προληπτικών, μη υποχρεωτικών rapid tests για τον κορωνοϊό σε μαθητές και εκπαιδευτικούς εξετάζει η κυβέρνηση. Το ζήτημα προτάθηκε και συζητήθηκε και στην προχθεσινή σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με όλες τις πλευρές να εμφανίζονται θετικές σε αυτό το ενδεχόμενο. 

Οι υποδομές για να γίνονται τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς υπάρχουν, αφού η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει ένα πρόγραμμα δωρεάν εργαστηριακού ελέγχου του πληθυσμού (ασυμπτωματικοί εθελοντές), με 386 ειδικά κέντρα ανά τη χώρα. 

Η πλατφόρμα testing.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων για δωρεάν τεστ από ενδιαφερομένους είναι σε λειτουργία από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας υποβλήθηκαν 25.786 αιτήσεις (σχεδόν οι μισές από την Αττική), ενώ έως προχθές είχαν πραγματοποιηθεί πάνω από 13.000 τεστ.

Προκαταρκτική για δηλώσεις μητροπολίτη

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά για τις δηλώσεις του μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ ότι «τα εμβόλια γίνονται με το προϊόν των εκτρώσεων». Ειδικότερα, απευθυνόμενος στις μερικές δεκάδες πιστούς που παρακολουθούσαν την περασμένη Κυριακή τη λειτουργία στον Ναό του Εσταυρωμένου στη Χώρα των Κυθήρων, τον μητροπολιτικό ναό του νησιού, ο μητροπολίτης ισχυρίστηκε ότι έχει εμπιστευτικές πληροφορίες από ορθοδόξους γνωστούς του στην Ιταλία σχετικά με το περιεχόμενο του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. «Τα νέα εμβόλια που κυκλοφορούν γίνονται και παρασκευάζονται με το προϊόν των εκτρώσεων. Εχουν ανησυχήσει και οι παπικοί, που απευθύνθηκαν στον Πάπα και τους καθησύχασε. “Ετσι είναι”, τους είπε, “αλλά κατ’ οικονομίαν θα το δεχθούμε για την υγεία των ανθρώπων”», ισχυρίστηκε ο κ. Σεραφείμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή