Πολιτική μάχη για τα αμφιθέατρα

Πολιτική μάχη για τα αμφιθέατρα

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέκαθεν η καρέκλα του υπουργού Παιδείας ήταν ηλεκτρική. Η κάθε κυβέρνηση μέσα στη θητεία της επιχειρεί να βάλει τη δική της σφραγίδα στον χώρο της εκπαίδευσης, με σαφείς αναφορές στο ιδεολογικό πρόσημο που πρεσβεύει. Ο Γεράσιμος Αρσένης, η Μαριέττα Γιαννάκου και η Αννα Διαμαντοπούλου προκάλεσαν πάθη με σημαντικές αλλαγές που προώθησαν, καθώς και ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό της εποχής τους. Η Παιδεία αποτελούσε πάντα ρυθμιστή των εξελίξεων και δεν είναι τυχαίο πως η πρώτη πολιτική κόντρα της νέας χρονιά ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ως αφορμή τις αλλαγές στα πανεπιστήμια και τον τρόπο εισαγωγής στα ανώτατα ιδρύματα. Η κυβέρνηση δεν λέει όχι σε μια μετωπική σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση, κατά την οποία η κοινωνία θα κληθεί να βγάλει τα συμπεράσματά της τόσο για το μαθητικό και το φοιτητικό κίνημα όσο και για τις συνδικαλιστικές ενώσεις, που εμπλέκονται στα εκπαιδευτικά πράγματα. Στην Κουμουνδούρου δείχνουν να επενδύουν στο συγκεκριμένο θέμα, αφού η απήχηση που έχουν στις νέες ηλικίες είναι καλύτερη σε σχέση με τη συνολική δημοσκοπική εικόνα τους. Παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσουν να οικοδομήσουν νέες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες. Το ποιος θα κερδίσει και τους γονείς είναι για άλλη μία φορά το μεγάλο στοίχημα.

Η Νίκη Κεραμέως στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο για το 2020 παρουσίασε τις αλλαγές που προωθεί και αφορούν:

• Ελάχιστη βάση εισαγωγής στο πανεπιστήμιο. Δεν θα είναι ίδια για όλους τους υποψηφίους, αλλά θα οριοθετείται από κάθε ανώτατο ίδρυμα. Σχεδιάζεται να μην είναι ένας απόλυτος αριθμός, αλλά το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα θα ορίζει τη βάση εισαγωγής ως ποσοστό της μέσης επίδοσης όλων των υποψηφίων της κατεύθυνσης στην οποία ανήκει.

• Περιορισμός στις σχολές που θα δηλώνει ο υποψήφιος στο μηχανογραφικό δελτίο, έτσι ώστε να προσεγγίζει σε μεγαλύτερο βαθμό τις συνειδητές επιλογές του για σπουδές.

• Χρονικό όριο φοίτησης. 

• Ασφάλεια των πανεπιστημίων. Υποχρεωτική ελεγχόμενη είσοδος και σύσταση ειδικής ομάδας προστασίας του ιδρύματος, η οποία θα υπάγεται στην ελληνική αστυνομία και θα συνεργάζεται με τα όργανα του πανεπιστημίου.

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για το ζήτημα της αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κολεγίων από υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας δείχνει πως στον ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσουν να μεταφέρουν τη νέα κόντρα σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Ενδεικτικό του συγκρουσιακού σκηνικού είναι πως χθες συνομίλησε με τους προέδρους του ΤΕΕ και του ΟΕΕ και εκτίμησε πως η απομάκρυνση της κ. Κεραμέως είναι μονόδρομος για τον πρωθυπουργό. Με το που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο από το υπουργείο Παιδείας σε δημόσια διαβούλευση, στην αξιωματική αντιπολίτευση θα προετοιμάσουν το έδαφος για μια σφοδρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Τόσο στη Βουλή όσο και εκτός αυτής. Στον ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν πολλά και στις αντιδράσεις των επικεφαλής των ιδρυμάτων, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελευταίο πρυτανικό συμβούλιο, παρουσία της υπουργού και των εκπροσώπων των κομμάτων, αρκετοί τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας μιας τύπου «δημοτικής αστυνομίας» που δεν θα υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ. Οσον αφορά τη θέσπιση βάσης για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, από την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως χιλιάδες παιδιά  δεν θα μπουν στα πανεπιστήμια και αυτό θα έχει ως συνέπεια δεκάδες περιφερειακά ιδρύματα να κλείσουν.

Η κυβέρνηση, που αναζητεί μια βιώσιμη μεταρρύθμιση, παίρνει αφορμή από όλα τα φαινόμενα ανομίας που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια στα ανώτατα ιδρύματα, με τελευταίο περιστατικό την άθλια επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ. Παράλληλα, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ πως επέτρεψε την ελεύθερη εισαγωγή σε ΑΕΙ με κατάργηση των Πανελλαδικών και με τμήματα που δημιουργήθηκαν με βουλευτικές τροπολογίες. Oλα αυτά, τη στιγμή που, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, το 30% των φοιτητών δεν ολοκληρώνει ποτέ τις σπουδές του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή