ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένει για αποστρατιωτικοποίηση ο Ακάρ

epimenei-gia-apostratiotikopoiisi-o-akar-561213292

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τους υψηλούς τόνους συντηρεί ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι έχει εξοπλίσει 16 ελληνικά νησιά κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάννης, αλλά και ότι προκαλεί ακόμα περισσότερο με το γεγονός ότι ανώτατοι πολιτικοί και στρατιωτικοί επισκέπτονται τα νησιά. Σε δηλώσεις του στο δίκτυο A Haber και αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάννης και τη Συνθήκη των Παρισίων, ο κ. Ακάρ υποστήριξε ότι η Ελλάδα συνεχίζει την ίδια στάση και κάνει ένα μεγάλο λάθος μεταφέροντας μεγάλα προβλήματα στο μέλλον. Κατηγόρησε δε την Ελλάδα ότι «έχει εξοπλίσει 16 νησιά, παρόλο που αναφέρεται στη Λωζάννη ότι τα 23 νησιά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα». «Σαν να μην έφτανε αυτό, προκαλεί ακόμα περισσότερο με το γεγονός ότι ανώτατοι πολιτικοί και στρατιωτικοί τα επισκέπτονται, έτσι προκαλούν και παρενοχλούν την Τουρκία και κάνουν ό,τι μπορούν για να αυξήσουν την ένταση εκεί», συνέχισε. «Τώρα αυτοί που κυβερνούν την Ελλάδα ξεκίνησαν έναν αγώνα εξοπλισμών.

Νομίζουν πως κάνουν κάτι. Εφτασαν στο σημείο αυτό λόγω της ενίσχυσης και της παρότρυνσης των εμπόρων όπλων. Αν έχουν σκοπό και στόχο να κάνουν κάτι στην Τουρκία ή να έχουν υπεροχή, αυτός είναι άδικος κόπος. Με 3-5 αεροσκάφη και 3-5 πλοία δεν μπορούν να έχουν υπεροχή έναντι της Τουρκίας και δεν μπορούν να έχουν ισχυρισμούς κυριαρχίας εναντίον της Τουρκίας», κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν στο μήνυμά του για το νέο έτος δήλωσε υπερήφανος για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αναφέροντας: «Επειτα από μια μεγάλη νοσταλγία, ζήσαμε την ευτυχία να δώσουμε την πραγματική της ταυτότητα στην Αγία Σοφία, σύμφωνα με τη διαθήκη του Μωάμεθ του Πορθητή».