Απολογισμός και επανεκκίνηση για τον ΣΥΡΙΖΑ

Απολογισμός και επανεκκίνηση για τον ΣΥΡΙΖΑ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο θρυλούμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης θα μπορούσε να είναι και μια ευκαιρία για restart στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως είναι μια κίνηση win-win για την αξιωματική αντιπολίτευση μετά το στενό μαρκάρισμα που έχουν κάνει σε συγκεκριμένους υπουργούς.

Τα πράγματα είναι απλά. Αν δεν αλλάξει τους Χ. Σταϊκούρα, Β. Κικίλια, Ν. Κεραμέως, Χ. Θεοχάρη, Γ. Βρούτση, Μ. Χρυσοχοΐδη και Α. Γεωργιάδη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατηγορήσει τον πρωθυπουργό πως έμεινε στα ίδια. Στην περίπτωση που τους αντικαταστήσει ή τους μετακινήσει, θα μιλήσουν για τις κεντρικές επιλογές του Κυρ. Μητσοτάκη που «δεν του βγήκαν» και για τα λάθη που έγιναν στη διαχείριση της πανδημίας.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως παίρνουν μια πολύ καλή «πάσα» για το 2021 και για αυτό την παραμονή της Πρωτοχρονιάς πηγές του κόμματος σχολίαζαν: «Εχει ενδιαφέρον, αν προχωρήσει σε ανασχηματισμό, να δούμε ποιους υπουργούς θα απομακρύνει και από ποια χαρτοφυλάκια, ποιοι δηλαδή θα πληρώσουν το “μάρμαρο” ανά τομέα ως ομολογία αποτυχίας του κ. Μητσοτάκη και του επιτελικού του κράτους».

Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν πως μόνο μέσω της αντεπίθεσης στην κυβέρνηση μπορούν να αφήσουν πίσω τους δύο άσχημες χρονιές, που έφεραν το κόμμα να κυνηγάει τη Ν.Δ. και να μην μπορεί να φτιάξει τη δική του ατζέντα. Τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν το τελευταίο δίμηνο, αφού στην αξιωματική αντιπολίτευση έχουν επικεντρώσει στο τρίπτυχο «πανδημία, οικονομία και ελληνοτουρκικά». 

Η αναζήτηση αντιπολιτευτικού βηματισμού, η εσωκομματική κρίση του καλοκαιριού που πέρασε, το αυγουστιάτικο «αντάρτικο» Τσακαλώτου με το μανιφέστο στην εφημερίδα «Εποχή», τα ηχητικά Μιωνή, οι «φωνές» του Πολάκη, η διαγραφή Κοντονή και πρόσφατα το θέμα της Folli Follie ταλαιπώρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμάται πως τον «κόλλησαν» δημοσκοπικά στη ζώνη του 20%. Χρειάστηκε ο Αλέξης Τσίπρας να ανακατέψει την τράπουλα και να προχωρήσει σε έναν ανασχηματισμό των τομεαρχών, δίνοντας σήμα στις τάσεις του κόμματος για το ποιος κάνει κουμάντο.

Για όσους περίμεναν πιο τολμηρές αποφάσεις και μεγαλύτερη ανανέωση του στελεχικού δυναμικού, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το 2021 δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις. Θετικά αποτιμούν την κίνηση να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, υποστηρίζοντας πως συσπείρωσε το κόμμα.

Προετοιμασία

Το νέο έτος η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιμείνει να ζητεί από την κυβέρνηση στήριξη των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν μείνει χωρίς μισθό και χωρίς τζίρο. Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με «κούρεμα» σημαντικού μέρους των οφειλών που προέκυψαν από την απώλεια των εισοδημάτων, καθώς και θωράκιση του ΕΣΥ. Και μπορεί στην Κουμουνδούρου να μη νιώθουν έτοιμοι για εκλογές, όμως έχουν αρχίσει ήδη να προετοιμάζονται και για αυτό το ενδεχόμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή