Σημαία προοδευτικής διακυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ

Σημαία προοδευτικής διακυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ

Νέο ρεύμα κατά της εσωστρέφειας

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντατικά μαθήματα συμμαχιών και προοδευτικής διακυβέρνησης θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2021, σε μια προσπάθεια να απομονώσει τη Ν.Δ., να κλείσει τους παλιούς λογαριασμούς –όπως το «φάντασμα» της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ– και να αποκτήσει ενιαίο πολιτικό στίγμα. Μπορεί η Φώφη Γεννηματά να έχει ως κύριο στόχο να πάρει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ όλα αυτά επέλεξε λίγο πριν από το τέλος της χρονιάς να μιλήσει στη Βουλή για μια προοδευτική κυβέρνηση, και ο Γιώργος Παπανδρέου με τη συνέντευξή του στο «Πατρινόραμα», έστω και με αστερίσκους, επανέφερε τη σχετική συζήτηση στο προσκήνιο. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως οι μηχανές στον μεσαίο χώρο αρχίζουν να ξαναζεσταίνονται. Η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει πως το ρεύμα που θα επιχειρήσει να πάρει κεφάλι στην Κουμουνδούρου θα προτάξει την ανάγκη δημιουργίας ενός προοδευτικού μπλοκ, που θα δώσει ζωτικό χώρο στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς για τη συγκρότηση ενός μετώπου απέναντι στη Δεξιά. Παράλληλα θα επενδύσει στη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα. Ενα διαφορετικό μνημόνιο – αντιμνημόνιο σε άλλο περιβάλλον, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αντιπολιτεύεται μόνος του, αλλά θα έχει διαλέξει πολύ πριν από τις εκλογές τους συμμάχους του.

Η ομάδα των «προεδρικών» με τους Ν. Παππά, Κ. Ζαχαριάδη, Χρ. Σπίρτζη, Γ. Μπαλάφα κ.ά. μπορεί να έχει υποστεί απώλειες (οι Αντ. Κοτσακάς, Π. Ρήγας και Ν. Σκορίνης έχουν τραβήξει τη δική τους πορεία), ωστόσο προωθεί μαζί με τους Ν. Μπίστη, Θ. Θεοχαρόπουλο και άλλους «συμμάχους» την ανάγκη συγκρότησης μιας κίνησης με σημαία την προοδευτική διακυβέρνηση. 

Η αριστερή πτέρυγα

Το ζητούμενο είναι πώς αυτό το ρεύμα μπορεί να προχωρήσει χωρίς να βρει αντιστάσεις από την αριστερή πτέρυγα, που το τελευταίο διάστημα έχει απλώσει μια μεγάλη ομπρέλα πάνω από το κόμμα. Στελέχη που βγάζουν από τον «πάγο» το εγχείρημα ερωτήθηκαν από την «Κ» αν στο πλειοψηφικό μπλοκ με αναφορά στο Κέντρο έχει θέση και ο Γ. Βαρουφάκης. Η απάντηση δεν ήταν αρνητική και αυτό δείχνει πως αυτή τη φορά θα επιχειρηθεί να αποφευχθούν συγκρούσεις, χωρίς ωστόσο να χαθεί ο κεντρικός στόχος της προγραμματικής σύγκλισης με το ΚΙΝΑΛ. Δεν πέρασε απαρατήρητο πως ο Ν. Φίλης, σχολιάζοντας το άρθρο του Ν. Μπίστη στο Facebook για τη συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου, ανέφερε πως «δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα! Αντίθετα, η λογική του σκαντζόχοιρου και ο αναχρονισμός της “αυτοδυναμίας” δεν βοηθάει ούτε στην ανατροπή της Δεξιάς ούτε στον κοινωνικό μετασχηματισμό». 

Ολα δείχνουν πως δεν αποκλείεται το νέο έτος να αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού στον ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να «εμβολιαστεί» απέναντι στην εσωστρέφεια. Σε αυτό έχει βοηθήσει και η καλυτέρευση των σχέσεων των «εκσυγχρονιστών – μεταρρυθμιστών» με τους «53+» εξαιτίας των ελληνοτουρκικών. 

Οι υπέρμαχοι του νέου ρεύματος υποστηρίζουν πως πολύ γρήγορα ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα και να δώσει κάτι προς την πλευρά του ΚΙΝΑΛ. Μια καλή αρχή θα ήταν η αυτοκριτική για τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης των 4,5 ετών και του πρώτου ενάμιση χρόνου στην αντιπολίτευση: για τη Novartis και την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, τον «τοξικό» Γ. Παπανδρέου και τον Κ. Σημίτη που είναι «φαβορί για το βραβείο εξυπηρέτησης και προαγωγής συμφερόντων των ελίτ». Οπως υποστηρίζουν, πολύ γρήγορα θα φανούν οι πραγματικές προθέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη για τη Φώφη Γεννηματά, που είναι το «ξεπουπούλιασμα» του ΚΙΝΑΛ. Η ρήξη της προέδρου με τη δεξιά πτέρυγά της δεν θα αργήσει να έρθει και με αυτά τα δεδομένα η συμπόρευση μπορεί να επιτευχθεί πιο ομαλά προκαλώντας ουσιαστικά ρήγματα στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. 

Σε αυτό το σκηνικό, νέες μεταγραφές, όπως έγιναν πριν από τις εκλογές του 2019, δεν θα δούμε, αφού δεν είναι στόχος η άλωση του χώρου. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, θα ήταν αντίθετο με τη λογική των συμμαχικών κυβερνήσεων, που στηρίζεται από την απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016. Ολα αυτά ασφαλώς αποτελούν μόνο σχέδια επί χάρτου, τα οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή μια νέα εσωκομματική αναταραχή ή ακόμα και η πανδημία να γκρεμίσουν.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως όταν η Ν.Δ. αρχίσει να παγιώνεται κάτω από το 35%, θα αρχίσουν να χτυπούν τα πρώτα σοβαρά «καμπανάκια» στο Μαξίμου. Τότε θα είναι μια καλή ευκαιρία για τον Αλ. Τσίπρα να τείνει χείρα φιλίας προς τη Φώφη Γεννηματά, ειδικά αν το ΚΙΝΑΛ συνεχίσει να μην καρπώνεται τίποτα από την κυβερνητική φθορά.

Ετσι το νέο κύμα πίεσης που θα εξαπολύσει η Κουμουνδούρου προς τη Χαριλάου Τρικούπη δεν θα είναι τόσο εύκολο να αποκρουστεί, καθώς όσο οι εκλογές θα πλησιάζουν, στην εξίσωση θα μπει και το στοιχείο της επιβίωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή