Προσμένοντας μια ελπιδοφόρο χρονιά

Προσμένοντας μια ελπιδοφόρο χρονιά

6' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αρχή κάθε νέου έτους είναι μια περίοδος που αναλογιζόμαστε τη χρονιά που μόλις πέρασε και κάνουμε σχέδια για το μέλλον. Ο κορωνοϊός αναστάτωσε τις ζωές μας, ρήμαξε την οικονομία και έπληξε σοβαρά όλες τις κοινωνίες. Οπως όμως είχε πει ο αρχαίος Ξενοφών, τα βάσανα μας διδάσκουν να είμαστε υπομονετικοί και δυνατοί. Εχοντας αντλήσει διδάγματα και με τα αποφασιστικά μέτρα με τα οποία οι κυβερνήσεις αντέδρασαν στην πανδημία, έχουμε λόγους να προσμένουμε μια καλύτερη χρονιά για όλους.
 
Τους τελευταίους μήνες μάθαμε ότι η αλληλεγγύη και η συνεργασία είναι η μόνη λύση απέναντι στις κοινές προκλήσεις. Η προσφορά ιατροφαρμακευτικών προμηθειών, η έρευνα πάνω σε διαγνωστικά κιτ ή ακόμα η σύνταξη διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων – όλα αυτά καταδεικνύουν τη σπουδαιότητα της διεθνούς συνεργασίας. Το γεγονός ότι η Κίνα μοιράστηκε το γονιδίωμα του 2019-nCoV άμεσα, τον Ιανουάριο του 2020, επέτρεψε την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων με πρωτοφανή ταχύτητα. Η Κίνα πρωτοστατεί στην έρευνα για φάρμακα και εμβόλια κατά της COVID-19. Δεκαπέντε κινεζικά εμβόλια δοκιμάζονται κλινικά αυτή τη στιγμή, μάλιστα πέντε σύντομα ολοκληρώνουν τη φάση 3. Ολες οι δοκιμές πραγματοποιούνται μέσω διεθνών συνεργασιών. Η Κίνα έχει επίσης προσχωρήσει στον μηχανισμό COVAX, μια πλατφόρμα με την οποία θα μοιραστούμε τα εμβόλια με άλλες χώρες. Σε αυτή την παγκόσμια μάχη κατά της πανδημίας, ο ρόλος της Κίνας και της Ελλάδας υπήρξε θετικός και υποδειγματικός, καθώς η παραδοσιακή φιλία μας ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο χάρη στην αμοιβαία στήριξη και βοήθεια.
 
Η παγκόσμια οικονομία που επλήγη σοβαρά από την πανδημία έχει επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα. Από τον περασμένο Ιούλιο η Κίνα έχει αναδειχθεί στον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ε.Ε. με συνολικό όγκο συναλλαγών 581,3 δισ. δολ. ΗΠΑ τους πρώτους 11 μήνες – μια αύξηση 3,5%. Κατά την ίδια περίοδο οι υπερταχείες που συνδέουν την Κίνα με την Ευρώπη ταξιδεύουν με πλήρη φορτία από την κεντρική Κίνα στο Ντούισμπουργκ της Γερμανίας, μεταφέροντας 927.000 εμπορευματοκιβώτια – μια ετήσια αύξηση 54%. Με μια προσεκτικότερη ματιά διαπιστώνουμε ότι ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ ουσιαστικά διατήρησε τον κύκλο εργασιών του και θα παραμείνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου και το 4ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Αυτή η διεύρυνση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών συνέβαλε σημαντικά στις προσπάθειες της Ευρώπης για τον έλεγχο της πανδημίας και την ανάκαμψη της οικονομίας. Μάλιστα, σε πείσμα κάποιων που πρότειναν την «αποσύνδεση των οικονομιών», ο συνολικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών Κίνας – ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 5,8% φτάνοντας τα 524,3 δισ. δολάρια.
 
Επιπροσθέτως, η οικονομική ολοκλήρωση αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τις περισσότερες χώρες. Πριν από δύο ημέρες, η Κίνα και η Ε.Ε. ανακοίνωσαν από κοινού την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που αφορούν τη διμερή συμφωνία για τις επενδύσεις. Αυτή η ιστορική συμφωνία, για την οποία χρειάστηκαν επτά χρόνια συνομιλιών, πρόκειται να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στην εταιρική σχέση Κίνας – Ε.Ε. Τον τελευταίο χρόνο οι δύο πλευρές υπέγραψαν επίσης τη συμφωνία συνεργασίας σχετικά με τις γεωγραφικές ενδείξεις (GIS) και καθιέρωσαν υψηλού επιπέδου διάλογο για το περιβάλλον και την ψηφιακή συνεργασία. Τον περασμένο Νοέμβριο η Κίνα μαζί με άλλες 14 χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, μεταξύ αυτών η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, υπέγραψε τη συμφωνία για την περιφερειακή συνολική οικονομική εταιρική σχέση (RCEP), η οποία, μόλις επικυρωθεί, θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο. Η Κίνα έχει επίσης δηλώσει ότι σκοπεύει να προσχωρήσει στη συνολική και προοδευτική συμφωνία για την εταιρική σχέση του Ειρηνικού (CPTPP), άλλη μια γενναία κίνηση που αποσκοπεί στην ισχυρή διασύνδεσή της με την παγκόσμια οικονομία και το διεθνές σύστημα.
 
Το 2021 θα είναι ένα έτος-ορόσημο για την Κίνα, καθώς σηματοδοτεί την υιοθέτηση και υλοποίηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, στο οποίο κεντρικό ρόλο θα παίζει η εγχώρια κυκλοφορία, με τις εσωτερικές και εξωτερικές ροές να ενισχύουν η μία την άλλη. Η Κίνα θα εντείνει τις προσπάθειές της για την τόνωση της εγχώριας ζήτησης. Σήμερα η Κίνα ήδη διαθέτει μια πελώρια εγχώρια αγορά, με μια δυνατή μεσαία εισοδηματική τάξη που αριθμεί 400 εκατομμύρια. Καθώς η ακραία φτώχεια θα έχει εξαλειφθεί παντού στην Κίνα έως το 2021, η εγχώρια αγορά θα αναπτύξει πλήρως το δυναμικό της. Η ανοδική πορεία με υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, καλύτερη εκπαίδευση για τα παιδιά, και με τη χώρα να προσφέρει μοναδικές πολιτισμικές και ταξιδιωτικές εμπειρίες, όλα αυτά θα αποτελέσουν μοχλό για την ανάπτυξη της οικονομίας. Εκτιμάται ότι η συνολική αξία των εισαγωγών της Κίνας θα ξεπεράσει τα 22 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ την ερχόμενη δεκαετία. Αυτό θα δημιουργήσει μεγάλες ευκαιρίες για ολόκληρο τον κόσμο.

Η Κίνα θα ακολουθήσει μια νέα αναπτυξιακή φιλοσοφία που βασίζεται στην καινοτομία, στη συντονισμένη, πράσινη, ανοικτή και από κοινού ανάπτυξη. Η χώρα εφαρμόζει βαθιές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς και προάγει την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία. Τις προηγούμενες δεκαετίες η Κίνα κατόρθωσε να δημιουργήσει υποδομές αναπτύσσοντας σε όλη τη χώρα το μεγαλύτερο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας. Σήμερα επιταχύνει τη 
δημιουργία «έξυπνων υποδομών», π.χ. για την τεχνητή νοημοσύνη και το 5G. Ως πρωτοπόρος στην τεχνολογία 5G, η Κίνα έχει δημιουργήσει και έχει θέσει σε λειτουργία περισσότερους από 600.000 σταθμούς 5G με περισσότερα από διακόσια εκατομμύρια χρήστες του δικτύου 5G. Το Πεκίνο, η Σαγκάη, η Σεντζέν καθώς και πολλές μικρότερες πόλεις διαθέτουν πλήρη κάλυψη με σήμα 5G. Παράλληλα η Κίνα έχει αναλάβει ισχυρή δέσμευση για βιώσιμη ανάπτυξη. Πρόσφατα ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε ένα πολύ τολμηρό πακέτο στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα, οι εκπομπές CO2 της Κίνας θα κορυφωθούν το 2030, η ένταση εκπομπών CO2 θα μειωθεί κατά 65% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005, ενώ το μερίδιο των μη ορυκτών καυσίμων στην κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας θα αυξηθεί κατά 25%, με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ από αιολικά και φωτοβολταϊκά να φτάνει το 1,2 δισ. κιλοβάτ. Οταν η Κίνα θέτει στόχους, τους πετυχαίνει.
 
Για να πετύχει την αλληλοενίσχυση της εγχώριας και διεθνούς κυκλοφορίας, η Κίνα θα επιμείνει στο άνοιγμά της προς τα έξω, εμβαθύνοντας τις ολόπλευρες μεταρρυθμίσεις, βελτιώνοντας το επιχειρηματικό περιβάλλον, ενισχύοντας την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και προωθώντας περαιτέρω την απελευθέρωση και τη διευκόλυνση του εμπορίου και των επενδύσεων. Από τις αρχές του 2020 έχουμε ήδη θέσει σε ισχύ νέο νόμο για τις ξένες επενδύσεις. Εχουμε ήδη περιορίσει σημαντικά τους τομείς στους οποίους οι ξένες επενδύσεις απαγορεύονται ή υπόκεινται σε περιορισμούς. Σταδιακά διευκολύνουμε την πρόσβαση στον τομέα των υπηρεσιών και στη χρηματοπιστωτική αγορά. Τα μέτρα αυτά πρόκειται να μετατρέψουν την Κίνα σε μια αγορά για όλο τον κόσμο, μια αγορά εύκολα προσβάσιμη από όλους.
 
Αν αναλογιστούμε αυτή την ταραγμένη χρονιά, η Κίνα και η Ελλάδα έδωσαν κοινό αγώνα κατά της πανδημίας μαχόμενες με θάρρος και αποτελεσματικότητα, γεγονός που κατέστησε την εταιρική μας σχέση ισχυρότερη από ποτέ. Η διμερής συνεργασία και οι ανταλλαγές μας συνέχισαν να ανθούν. Και οι δύο πλευρές εξετάζουν νέες ευκαιρίες για επενδύσεις και συνέργειες. Ολοένα και περισσότερα ελληνικά προϊόντα διατίθενται στην κινεζική αγορά και όλο και πιο πολλοί Κινέζοι επισκέπτονται την Ελλάδα ως τουρίστες. Ετσι το Ετος Πολιτισμού και Τουρισμού, που διοργανώνεται από τον Μάιο του 2021 έως τον Μάιο του 2022, έρχεται την κατάλληλη στιγμή. Θα αποτελέσει μια εξαιρετική ευκαιρία για τους δύο αρχαίους πολιτισμούς μας να συναντηθούν, επιτρέποντάς μας να διδαχθούμε ο ένας από τον άλλο, αντλώντας σοφία από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας, συμβάλλοντας έτσι στην καλλιέργεια στενών και παραγωγικών φιλικών σχέσεων.
 
Το 2021 θα είναι το Ετος του Ταύρου. Σύμφωνα με την αρχαία κινεζική παράδοση, ο ταύρος συμβολίζει τη δύναμη, τη γενναιότητα και την επιμονή. Ενώ παλεύουμε ακόμα με την κρίση, αυτές είναι οι αρετές που χρειαζόμαστε για να βγούμε νικητές από τη δοκιμασία της πανδημίας, για να πετύχουμε οικονομική ανάπτυξη και διαρκή προκοπή. Από αυτή την άποψη, φαίνεται ότι το νέο έτος θα φέρει καλύτερες ημέρες.
 
* Η κ. Τσανγκ Τσιγιουέ (Zhang Qiyue) είναι πρέσβειρα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή