Νικόλας Γιατρομανωλάκης: Ποιος είναι ο νέος υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού

Νικόλας Γιατρομανωλάκης: Ποιος είναι ο νέος υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης είναι ένας καθημερινός άνθρωπος. Υπάρχει το ενδεχόμενο να τον δεις στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας, να πηγαίνει βόλτα τον σκύλο του τον Βρασίδα, τον οποίο είχε υιοθετήσει όταν ήταν αδέσποτος. 

Στο σημερινό ανασχηματισμό αναβαθμίστηκε κι από Γενικός Γραμματέας διορίστηκε υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού. Για κάποιους ήταν η έκπληξη του ανασχηματισμού, κάποια ΜΜΕ έδωσαν έμφαση στο ότι είναι ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος σε ελληνική κυβέρνηση.

Ο Νικόλας Γατρομανωλάκης ωστόσο είναι κάτι παραπάνω απ’ όλα αυτά. Είναι άνθρωπος με έργο – χειροπιαστό και χωρίς περιττές τυμπανοκρουσίες. Κι ένα αξιοζήλευτο βιογραφικό, μόλις στα 45 του χρόνια. Και παρά ταύτα, συζητώντας μαζί του ή παρακολουθώντας το έργο του δεν διακρίνεις ίχνος έπαρσης. Μόνο έναν άνθρωπο που εργάζεται και είναι ανοιχτός στην κριτική. Έναν άνθρωπο που συζητάει. 

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακού τίτλου στη Δημόσια Πολιτική (MPP) από το John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard. 

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Harvard έλαβε υποτροφίες από το κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, το Πρόγραμμα Κόκκαλη και το Harvard Hellenic Foundation. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών στο Πάντειο έλαβε υποτροφία επίδοσης από το ΙΚΥ. To 2013 επελέγη ως Marshall Memorial Fellow. 

Έχει εργαστεί ως διευθυντικό στέλεχος σε ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις, όπως η Microsoft, η V+O Communication, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, καθώς επίσης σε επιστημονικούς και ακαδημαϊκούς φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Harvard και το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). 

Το 2014 μπήκε στην πολιτική με το νεοσύστατο τότε «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη. Υπήρξε μάλιστα εκ των ιδρυτικών μελών, ενώ ήταν ο υπεύθυνος της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματος για τις ευρωεκλογές της ίδιας χρονιάς. 

Στις εκλογές του 2015 έλαβε μέρος στις βουλευτικές εκλογές και κατετάγη δεύτερος σε σταυρούς στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθηνών. Από το κόμμα αποχώρησε το 2016, έχοντας αναλάβει σειρά υπεύθυνων θέσεων. 

Το 2017 ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Marketing & Επικοινωνίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το 2019, μετά τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον επέλεξε ως γγ Σύγχρονου Πολιτισμού. 

Ο ίδιος ιδεολογικά ανήκει στο χώρο του κέντρου, αλλά δεν έχει παρωπίδες.

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, σε μια πρώτη δήλωση μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, τόνισε: «Στη σημερινή Ελλάδα δεν έχουν χώρο στερεότυπα και προκαταλήψεις. Μια συμπεριληπτική κοινωνία στην οποία όλα τα μέλη της έχουν ίση μεταχείριση και ίσες ευκαιρίες παρά τις διαφορές τους, δεν είναι μόνο το σωστό και δίκαιο, είναι και προς όφελος όλων. Το ίδιο και μια συμπεριληπτική κυβερνητική πολιτική που αναγνωρίζει τον σύγχρονο πολιτισμό ως πυλώνα της κοινωνικής συνοχής και της ανάπτυξης της χώρας μας». (Lifo)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή