ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιερή ανταρσία για Θεοφάνια – Στο ΣτΕ προσφεύγει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

«Οι ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για τη συμμετοχή των πιστών στη θεία λειτουργία», η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

ieri-antarsia-gia-theofania-sto-ste-prosfeygei-i-diarkis-iera-synodos-561216151

Τη μη εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης για τους ναούς την ημέρα των Θεοφανίων αποφάσισε χθες η Εκκλησία της Ελλάδος, δείχνοντας με ένταση τη δυσφορία της για τους κυβερνητικούς χειρισμούς επί του θέματος. Μάλιστα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ), κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή της, αποφάσισε να προσφύγει και δικαστικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα ευρωπαϊκά όργανα, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» μέλος της, που χαρακτήρισε την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των ναών «εμπαιγμό». 

Ανάλογες προσφυγές κατά κυβερνητικών αποφάσεων που περιόριζαν τον εκκλησιασμό των πιστών έχουν γίνει στη Γαλλία και στις ΗΠΑ και έχουν κερδηθεί.

Ενδιαφέρον επίσης κρίνεται ότι η ΔΙΣ μιλάει για τα ζητήματα που αφορούν όλες τις θρησκευτικές κοινότητες στην Ελλάδα, κάνοντας άνοιγμα κυρίως προς τους παλαιοημερολογίτες που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 7/1.

Ειδικότερα, η Εκκλησία αιφνιδιάστηκε με τις ανακοινώσεις του τέως κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα το περασμένο Σάββατο για τέλεση της θείας λειτουργίας των Φώτων χωρίς πιστούς. Ο αιφνιδιασμός μετατράπηκε γρήγορα σε ισχυρή δυσφορία, καθώς οι μητροπολίτες θεωρούν ότι η κυβέρνηση βάλλει κατά της Εκκλησίας, καθώς λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, χωρίς αυτές να δικαιολογούνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και τη στάση των ιερέων και των πιστών. Γι’ αυτό άλλωστε τόσο στη χθεσινή ανακοίνωση όσο και σε εκείνη του περασμένου Σαββάτου, η ΔΙΣ ανέφερε ότι «κατά την εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις λοιπές ημέρες του Αγίου Δωδεκαημέρου στους χιλιάδες ενοριακούς ιερούς ναούς, με μέριμνα των κατά τόπους μητροπολιτών και των κληρικών, τηρήθηκαν όλα τα προβλεφθέντα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού».

Ετσι, χθες η ΔΙΣ αποφάσισε ομόφωνα να μην τηρήσει τα νέα μέτρα. Μια «λελογισμένη… ανταρσία», καθώς η Εκκλησία εμμένει στην προηγούμενη συμφωνία με την πολιτεία για θείες λειτουργίες με το ανώτερο 25 πιστούς σε κάθε ναό και 50 πιστούς στις μητροπόλεις. Μάλιστα, η ΔΙΣ δίνει εντολή «οι ιεροί ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για τη συμμετοχή των πιστών στη θεία λειτουργία και στον αγιασμό των υδάτων εντός των ναών της εορτής των Θεοφανίων όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στην ΚΥΑ από 15.12.2020» και ζητεί από την πολιτεία «να γίνει απολύτως σεβαστή η ανωτέρω ΚΥΑ χωρίς περαιτέρω προβλήματα». Υποδηλώνεται, ουσιαστικά, η πρόθεση της Εκκλησίας ότι δεν δέχεται άλλη παρέμβαση στη λειτουργία των ναών.

Η ΔΙΣ αποφάσισε να στείλει, όπως λέει το ανακοινωθέν της, «επιστολή διαμαρτυρίας προς την ελληνική κυβέρνηση θεωρώντας τον διάλογο ως το μοναδικό μέσο επιλύσεως των ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις της πολιτείας με τις θρησκευτικές κοινότητες που υφίστανται στο ελληνικό κράτος». Επίσης, τοποθετείται στο θέμα των εμβολίων, με έμμεσες βολές προς την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «κάνει έκκληση τόσο προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως όσο και προς την ελληνική κυβέρνηση να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα ο ικανός αριθμός εγκεκριμένων εμβολίων για τους πολίτες. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπηρετεί αλλότριους σκοπούς απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η υπέρβαση της πανδημίας, διότι το δικαίωμα στην υγεία ανήκει σε όλους».