Απειλές της Αγκυρας προς την Ε.Ε.

Απειλές της Αγκυρας προς την Ε.Ε.

Ο Χουλουσί Ακάρ κατηγορεί την Ελλάδα πως εκδίδει πολλές NAVTEX χωρίς λόγο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Απειλές προς την Ε.Ε. εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, μετά τη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής του Kόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «H ασφάλεια της Ευρώπης και των εδαφών της Ευρώπης ξεκινά από την Τουρκία. Η Τουρκία ως κυρίαρχο κράτος προστατεύει και τα δικά της σύνορα αλλά και των ευρωπαϊκών χωρών και του ΝΑΤΟ. Θα πρέπει να το έχουν καταλάβει στην Ευρώπη», δήλωσε ο Τσελίκ και υπενθύμισε το Brexit. «Με την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας, η Ευρώπη θα πρέπει να έχει καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία. Οποιος εντός της Ευρώπης μιλάει εναντίον της Τουρκίας, τότε αυτός θέλει να καταστρέψει το μέλλον της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Ηurriyet, κατηγόρησε την Ελλάδα πως εκδίδει πολλές NAVTEX χωρίς λόγο, καθώς δεν πραγματοποιεί ασκήσεις. «Ολα τα επιχειρήματα που αναφέρει ως πρόβλημα τα παράγει η ίδια. Κάνει τα πάντα για να πιέσει την Τουρκία. Και όταν εμείς λέμε “ας καθίσουμε να μιλήσουμε”, δεν πλησιάζει για να μας συναντήσει. Πηγαίνει από πόρτα σε πόρτα για να διασπείρει τα ψέματά της», ισχυρίστηκε.

Εντονη κριτική για την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης στο ζήτημα της θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας» άσκησε ο αρθρογράφος και πολιτικός αναλυτής της εφημερίδας Cumhuriyet Mεχμέτ Αλί Γκιουλέρ, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «η απόσυρση του “Ορούτς Ρέις” στον κόλπο της Αττάλειας για έξι μήνες είναι το αδιέξοδο της γεωπολιτικής. Στην περιοχή που έχετε δηλώσει ως δική σας ΑΟΖ δεν μπορείτε να στείλετε το ερευνητικό σας πλοίο. Διότι η Ελλάδα με την Αίγυπτο υπέγραψαν μια συμφωνία που κόβει στη μέση τη συμφωνία της Τουρκίας με την Τρίπολη. Ετσι σε περιοχή που εσείς λέτε πως βρίσκεται εντός της “Γαλάζιας Πατρίδας”, η Ελλάδα κήρυξε δική της ΑΟΖ και εσείς δεν μπορείτε να στείλετε εκεί το πλοίο σας», τονίζει στο άρθρο του στην εφημερίδα.

Ο ίδιος προσθέτει πως «δεν είναι ούτε ρεαλιστικό, ούτε νόμιμο, ούτε εφαρμόσιμο να αυξάνεις την έκταση της “Γαλάζιας Πατρίδας” αφού την έχεις εντάξει στη θεωρία της ΑΟΖ, σε έκταση 464.000 τετρ. χλμ. Δεν μπορείς να εντάξεις στη “Γαλάζια Πατρίδα” όλη τη θεωρία σου για ΑΟΖ».

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία δημοσκοπήσεων Metropoll παρατηρεί κατάρρευση στα ποσοστά του Ερντογάν και προβλέπει την ήττα του σε περίπτωση που αντιμετωπίσει ως αντίπαλο τον δήμαρχο της Αγκυρας. Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, εάν σήμερα διεξάγονταν προεδρικές εκλογές, ο Ερντογάν θα λάμβανε 40,7% και θα έχανε εάν κατέβαινε ως υποψήφιος πρόεδρος ο δήμαρχος Αγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος θα λάμβανε 43,9%. Το 64,8% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η Τουρκία έχει κακή πορεία, ενώ το 21,7% είναι ικανοποιημένο. Το 49,5% θεωρεί ότι το πιο σημαντικό πρόβλημα της Τουρκίας είναι η οικονομία, το 13,2% ο κορωνοϊός και το 12,3% η ανεργία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή