Η Εκκλησία ρίχνει τους τόνους

Η Εκκλησία ρίχνει τους τόνους

Με εγκύκλιο ορίζει να μη γίνει ρίψη του Τιμίου Σταυρού σε ποτάμια, θάλασσες

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, μετά την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) να μην τηρήσει τα κυβερνητικά μέτρα κατά τον σημερινό εορτασμό των Θεοφανίων, θεωρείται η χθεσινή εγκύκλιος της Εκκλησίας προς τους μητροπολίτες, η οποία ορίζει σήμερα να μη γίνει ρίψη του Τιμίου Σταυρού σε ποτάμια ή θάλασσες, για την αποφυγή του συνωστισμού. Είχε προηγηθεί συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρωινή ορκωμοσία των νέων υπουργών. Η παρουσία άλλωστε στην ορκωμοσία του κ. Ιερωνύμου εκρίθη επίσης ως προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να μην παραστεί σε λειτουργία των Θεοφανίων στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Θήβα, όπως αρχικά είχε πρόθεση.

Από την άλλη, και ο χαρακτηρισμός που έδωσε χθες ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας, μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας, στην απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) να μην τηρήσει τα κυβερνητικά μέτρα κατά τον σημερινό εορτασμό των Θεοφανίων –μίλησε για «ειρηνικό αντάρτικο»– υποδηλώνει κατά πολλούς εντός της Εκκλησίας την πρόθεσή της να μη φτάσει στα άκρα την κόντρα με την κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου δήλωσε (ΑΝΤ1) ότι «είναι ειρηνικό το ανταρτικό. Ούτε όπλα έχουμε, ούτε δυνάμεις καταστολής, ούτε είμαστε τα παιδιά των Εξαρχείων. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα γίνουν συμπλοκές έξω από τους ναούς. Ανοίγουμε τους ναούς, οι πιστοί που θέλουν να μπουν στον ναό να έχουν στο μυαλό τους ότι μπορεί να πληρώσουν πρόστιμο, άρα κάτι θα θυσιάσουν. Τόσο καιρό οι επίσκοποι και μητροπολίτες δεχόμαστε μια επίθεση και μέσα από την Εκκλησία ότι έχουμε ενδώσει και τα έχουμε κάνει πλακάκια με τους εκάστοτε κυβερνώντες. Είναι ευκαιρία αυτοί οι ζηλωτές χριστιανοί να αποδείξουν την πίστη τους». «Κανείς δεν θέλει τη ρήξη», πρόσθεσε σε μήνυμά του για την εορτή των Θεοφανίων ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος.

Αγιασμός σε μπουκαλάκι

Η απόφαση της ΔΙΣ είναι να τηρήσει τα μέτρα που ίσχυσαν τα Χριστούγεννα, δηλαδή έως 25 πιστοί σε κάθε ναό και έως 50 στις μητροπόλεις, με χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων. Παράλληλα, οι θείες λειτουργίες θα είναι συντομότερες και θα ολοκληρωθούν περί τις 8.30 π.μ. Ετσι, οι περισσότεροι πιστοί που δεν θα επιλέξουν το πρωινό ξύπνημα θα μπορούν μετά να πάρουν τον αγιασμό από τα προαύλια των ναών, όπου θα διατίθεται σε μικρά μπουκάλια, και να ανάψουν ένα κερί.

Βέβαια, οι ιερείς που θα ανοίξουν τους ναούς θα κινδυνεύσουν με πρόστιμο 1.500 ευρώ, ενώ οι πιστοί που θα προσέλθουν στον ναό για να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία, με πρόστιμο 300 ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή