ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διακριτική παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. έξω από τους ναούς

Διακριτική παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. έξω από τους ναούς

Να αποτρέψουν τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού πιστών στις εκκλησίες την ημέρα του εορτασμού των Θεοφανίων θα επιδιώξουν οι αστυνομικές αρχές σε όλη τη χώρα.

Αυτή τουλάχιστον είναι η εντολή της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. προς τους προϊσταμένους των γενικών διευθύνσεων. Εως αργά πάντως χθες, τα στελέχη του αρχηγείου της αστυνομίας τηρούσαν στάση αναμονής για το ενδεχόμενο να υπάρξει συνεννόηση Εκκλησίας – κυβέρνησης στο θέμα που ανέκυψε μετά την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. 

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης ζήτησε από τους επικεφαλής αξιωματικούς κάθε νομού να διασφαλίσουν την πιστή εφαρμογή της ισχύουσας κοινής υπουργικής απόφασης, η οποία προβλέπει ταυτόχρονη παρουσία έως 25 πιστών σε ιερούς ναούς και 50 στις μητροπόλεις. 

«Η εντολή είναι να υπάρξει αυστηρή τήρηση των μέτρων και να αποτραπούν φαινόμενα συνωστισμού στους ιερούς ναούς», σχολίασε χθες στην «Κ» κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ταυτόχρονα, πάντως, διευκρίνισε ότι στόχος είναι να αποφευχθούν εντάσεις μεταξύ αστυνομικών και πιστών.

Υψηλόβαθμος αξιωματικός της αστυνομίας που μετείχε στη μεσημεριανή τηλεδιάσκεψη εξήγησε στην «Κ» ότι η εντολή της ηγεσίας είναι μεν να αποτραπούν φαινόμενα συνωστισμού, ωστόσο η υλοποίηση του σχεδιασμού θα πρέπει να γίνει με διακριτικότητα και ηρεμία.

Το σχέδιο που είχε καταρτιστεί έως τις απογευματινές ώρες χθες προέβλεπε διακριτική παρουσία αστυνομικών έξω από κεντρικές εκκλησίες στην Αττική, καθώς και στην περιφέρεια, με εντολή να προχωρούν σε συστάσεις. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης πιστών και κληρικών στις οδηγίες των αστυνομικών, τότε οι εντολές προβλέπουν βεβαίωση προστίμων. 

Μόλις την Κυριακή εξάλλου, η αστυνομία στη Λάρισα προχώρησε στη σύλληψη ιερέα ο οποίος τελούσε τη θεία λειτουργία παρουσία δεκάδων πιστών. Του επιβλήθηκε πρόστιμο καθώς και τρίμηνη ποινή φυλάκισης με αναστολή.

Οι οριστικές αποφάσεις, πάντως, επρόκειτο να ληφθούν σε τηλεδιάσκεψη χθες το βράδυ υπό τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., καθώς οι αρμόδιοι βρίσκονταν σε αναμονή για την έκδοση σχετικής εγκυκλίου και από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο.