Μετωπική για Αδ. Γεωργιάδη και Θεσσαλονίκη

Μετωπική για Αδ. Γεωργιάδη και Θεσσαλονίκη

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τι έγινε τελικά στη Θεσσαλονίκη κατά τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης με τις εικόνες συνωστισμού εξακολουθεί να προκαλεί έντονους τριγμούς στο πολιτικό πεδίο. Η αναφορά του Αδ. Γεωργιάδη στον ΣΚΑΪ για τους ειδικούς που είχαν προειδοποιήσει για κλείσιμο προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. «Τότε κάποιοι λοιμωξιολόγοι μάς έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν από την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία, στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα πριν από τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Θυμίζω ότι το βασικότερο λάθος που έγινε στη Θεσσαλονίκη και αυτό που παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, και αυτό για το οποίο και εσείς στα κανάλια ασκήσατε και ασκείτε, όταν αναφέρεστε στη Θεσσαλονίκη, σκληρή κριτική ήταν αυτό», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Από τη στιγμή που στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως η κυβέρνηση και κατά τον σημερινό εορτασμό των Θεοφανίων συνεχίζει να «χαϊδεύει» την Εκκλησία για να μην πληγεί πολιτικά, δεν άφησαν ανεκμετάλλευτη την «πάσα» που πήραν από τον Αδωνι Γεωργιάδη. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ανατριχιαστική ομολογία του αντιπροέδρου της Ν.Δ.: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε μόνο ψέματα, όταν μας έλεγε πως κανείς δεν είχε ζητήσει έγκαιρα πιο σκληρά μέτρα. Αλλά απολύτως συνειδητά έβαλε για άλλη μία φορά το πολιτικό κόστος πάνω από την ανθρώπινη ζωή».

Ο Αδωνις Γεωργιάδης επανήλθε στο θέμα κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση των λεγομένων του από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως ουδέποτε μίλησε για εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων: «Αναφέρθηκα σε κάποιους λοιμωξιολόγους, αυτούς που έβγαιναν στα τηλεοπτικά δίκτυα και εισηγούντο αυστηρότερα μέτρα. Είναι αυτονόητο ότι εισήγηση της επιτροπής για καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν από τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου ουδέποτε έχει υπάρξει και αυτονοήτως, εάν είχε υπάρξει, θα είχε γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση».

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα η αναφορά του υπουργού Ανάπτυξης δίνει την εξήγηση γιατί ο κ. Μητσοτάκης αρνείται τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. «Λαμβάνει αποφάσεις χωρίς καν να ακούει τους επιστήμονες και επιχειρεί εκ των υστέρων να τους εκμεταλλευθεί μόνο και μόνο για να επιβεβαιώνει τις δικές του πολιτικές αποφάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή την κόντρα, την πρώτη του παρέμβαση έκανε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Θα καλέσω, λοιπόν, τον κ. Τσίπρα να μας πει ποια είναι η απόφαση που επικαλείται για τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων στη Θεσσαλονίκη, την οποία δεν ακολούθησε η κυβέρνηση. Πότε ελήφθη κι από ποιους;». Ο Χρήστος Ταραντίλης ζήτησε επίσης από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δημοσιοποιήσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και εκ των υστέρων, για τα 9 άτομα στο σπίτι και για το άνοιγμα των σχολείων. «Η πολιτική αντιπαράθεση είναι στοιχείο της δημοκρατίας. Προτείνω να μην εξαντλείται σε αφορισμούς και ακραίους χαρακτηρισμούς που προκαλούν την αποστροφή των πολιτών, αλλά να διεξάγεται με δεδομένα κι επιχειρήματα», συμπλήρωσε. Για το ίδιο θέμα το ΚΙΝΑΛ καλεί το Μαξίμου να παραδεχτεί τα λάθη του, ενώ το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση πως τα κριτήρια των αποφάσεών της δεν είναι επιστημονικά, αλλά πολιτικά.

Πρωινός εκλογικός καφές

Ο Αλέξης Τσίπρας στον πρωινό καφέ στην Κουμουνδούρου χαρακτήρισε άτολμο και ανούσιο τον ανασχηματισμό και έκανε λόγο για σχεδιασμούς εκλογικής απόδρασης του πρωθυπουργού από την ευθύνη της διαχείρισης της πανδημίας, συμπληρώνοντας πως «φανερώνουν το απόλυτο αδιέξοδό του».

Nέο ρεύμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ

Για το ρήγμα στις τάξεις των προεδρικών είχε αναφερθεί η «Κ» από την Κυριακή, καθώς το παρασκήνιο της διαφοροποίησης των Π. Ρήγα, Α. Κοτσακά και Ν. Σκορίνη είναι έντονο και λαμβάνει χώρα τους τελευταίους τρεις μήνες. «Επιλέγουμε να ανοίξουμε ξανά τη συζήτηση για τις αξίες της Αριστεράς και πώς τις υπερασπιζόμαστε σε ένα τοξικό περιβάλλον ατομικισμού και ιδιοτέλειας», αναφέρει η Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα (ΡΕΝΕ), στην οποία συμμετέχουν τα τρία στελέχη, στη διακήρυξη που δημοσιεύτηκε στην «Αυγή».

Στην πανελλαδική τηλεδιάσκεψη των 300 μελών, που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σάββατο, θα επιχειρήσουν να μετρήσουν τις δυνάμεις τους και την απήχηση που έχουν στην Κ.Ο. Το νέο ρεύμα έχει αντιταχθεί εδώ και καιρό στη συνέχιση της ύπαρξης των τάσεων, με πρώην στελέχη της να υποστηρίζουν πως η «Κίνηση Μελών» σταμάτησε να υπηρετεί τον αρχικό της στόχο. «Σφίγγαμε τα δόντια, αλλά δεν θέλαμε να κάνουμε ζημιά. Δεν αποτελούν έκφραση της προεδρικής πλειοψηφίας ο Παππάς, ο Σπίρτζης και ο Πολάκης», δήλωναν χαρακτηριστικά μέλη του ρεύματος στην «Κ», το οποίο κινείται υποστηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα. Στο σχέδιο αρχών που δημοσιεύτηκε, αναφέρεται για τη λειτουργία του κόμματος πως «για να είναι θελκτικό, πρέπει να χαρακτηρίζεται από αξιοκρατία, συλλογικότητα και να διαθέτει σαφές πλαίσιο κανόνων λειτουργίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή