Δεν θέλουμε τη ρήξη – Του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος, Ιγνάτιου

Δεν θέλουμε τη ρήξη – Του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος, Ιγνάτιου

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι αλήθεια ότι η αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν οι ναοί για τον λαό μας κατά την αρχαιότερη εορτή της Εκκλησίας μας, τα Θεοφάνια, μας εξέπληξε αρνητικά. Παραμονές του Αγίου Δωδεκαημέρου, μετά διαβουλεύσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, είχε αποφασιστεί ο τρόπος λειτουργίας των ναών κατά τις μεγάλες εορτές. Η Εκκλησία μας τήρησε απαρεγκλίτως τη συμφωνία, περιορίζοντας στο ελάχιστο τη συμμετοχή των πιστών, τηρώντας αυστηρά τα μέτρα, δίνοντας όμως μια ανάσα και μια πνευματική διέξοδο στον λαό μας, που δεν ήθελε να ζήσει ξανά τη δραματική εμπειρία του περασμένου Πάσχα. Επρόκειτο για συμφωνία κυρίων, μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο. Εφόσον η κυβέρνηση έκρινε ότι έπρεπε, για λόγους ανάγκης, η συμφωνία να αλλάξει, έπρεπε να διαβουλευτεί και πάλι με την Ιερά Σύνοδο. 

Η ετσιθελική παράκαμψη της Συνόδου συνιστά απροκάλυπτη περιφρόνηση του εκκλησιαστικού σώματος και υποτίμηση του ανωτάτου πνευματικού και θρησκευτικού καθιδρύματος της χώρας, που είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος.

Θα περιμέναμε να εκτιμηθεί τόσο η συμβολή της Εκκλησίας στην προστασία του λαού μας από την πανδημία, όσο και η άνευ προηγουμένου, τις τελευταίες δεκαετίες, υπέρβαση των ορίων της, σε βαθμό παρ’ ολίγον ρήξης με τον πιστό λαό της, όσο και η κατάφασή της στην καμπάνια της Πολιτείας για τον εμβολιασμό, με τον πλέον επίσημο τρόπο. Τίποτα απ’ αυτά, όμως, δεν συνέβη. Η Ιερά Σύνοδος δεν θέλει τη ρήξη, ούτε θα την επιδιώξει. Στο χέρι της Πολιτείας είναι να πράξει το ίδιο. Σε κάθε περίπτωση, υπεύθυνη για τα του οίκου της είναι η Εκκλησία και ουδείς έτερος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή