Συμφωνία-μαμούθ με το Ισραήλ για την Καλαμάτα

Συμφωνία-μαμούθ με το Ισραήλ για την Καλαμάτα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Ιερουσαλήμ για τη δημιουργία διεθνούς αεροπορικού εκπαιδευτικού κέντρου στην Καλαμάτα χαιρετίζει πλέον επισήμως η ισραηλινή κυβέρνηση, διά του υπουργού Αμυνας της χώρας Μπένι Γκαντζ. Η συμφωνία, αξίας 1,68 δισ. δολαρίων (περίπου 1,37 δισ. ευρώ), σε διάρκεια 20 ετών θα αναβαθμίσει τις δυνατότητες εκπαίδευσης των Ικάρων της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.), αλλά θα δημιουργήσει και ένα κέντρο που θα μπορεί να προσελκύσει χειριστές από την ευρύτερη περιοχή. Αποτελεί τη μεγαλύτερη συμφωνία για αμυντική προμήθεια μέχρι σήμερα ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο στρατηγικός χαρακτήρας της συμφωνίας είναι σαφής, γι’ αυτό άλλωστε και η πρώτη επαφή πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς Ελλάδας και Ισραήλ, Κυριάκο Μητσοτάκη και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά τη συνάντησή τους τον περασμένο Ιούνιο.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την προμήθεια δέκα αεριωθούμενων εκπαιδευτικών αεροσκαφών ιταλικής κατασκευής Μ-346 (Leonardo) και τη συντήρηση των υφιστάμενων ελικοφόρων T-6 της Π.Α., ενώ οι Ισραηλινοί θα παρέχουν προσομοιωτές εκπαίδευσης και υλικοτεχνική υποστήριξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Κ» ήδη έχει επισημάνει ότι υπάρχουν σκέψεις για τη μετατροπή μερίδας των Τ-6 σε «κυνηγούς» UAV, με τη βοήθεια και την τεχνογνωσία, βεβαίως, των Ισραηλινών.

Από την ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα τονίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτή η συμφωνία αποτελεί μια επιπλέον έκφραση των εξαιρετικών σχέσεων των δύο χωρών, της στενής συνεργασίας και της φιλίας τους». Ο κ. Γκαντζ δήλωσε ότι «πρόκειται για μια μακρόπνοη συνεργασία, η οποία θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα τόσο του Ισραήλ όσο και της Ελλάδας. Θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στις δύο χώρες και θα προωθήσει τη σταθερότητα στη Μεσόγειο. Ευχαριστώ τον Ελληνα υπουργό Εθνικής Αμυνας και φίλο μου, Νίκο Παναγιωτόπουλο, για τη συνεργασία στην προώθηση αυτού του έργου και την έγκρισή του από την ελληνική κυβέρνηση. Εξέφρασα επίσης τη χαρά μου για την πρόσφατη ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας και σημείωσα την προσδοκία μου για περαιτέρω ενδυνάμωση».    

Υπογραφές

Οι δύο υπουργοί θα υπογράψουν τη συμφωνία. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει και η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα στη Διεύθυνση για τη Διεθνή Αμυντική Συνεργασία του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ (SIBAT) και της αναδόχου εταιρείας ELBIT, για τη δημιουργία εκπαιδευτικού κέντρου της Π.Α., με πρότυπο τη σχολή της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ (IAF). «Ιστορικό βήμα για την περαιτέρω εμβάθυνση των εξαιρετικών αμυντικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών» χαρακτήρισε τη συμφωνία ο επικεφαλής της SIBAT, ταξίαρχος ε.α. Γιαΐρ Κουλάς. «Δεν πρόκειται απλώς για μια συμφωνία εξαγωγής άμυνας, αλλά για μια στρατηγική συνεργασία για τουλάχιστον 20 χρόνια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας για την εμπιστοσύνη του και για την ανάθεση αυτού του σημαντικού έργου στο υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ και στην εξαιρετική αμυντική βιομηχανία μας», επισήμανε ο κ. Κουλάς.

Σημειώνεται ότι η «Κ» είχε αποκαλύψει πρώτη τον περασμένο Ιούνιο τη συμφωνία με το Ισραήλ για τη μετατροπή της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος σε διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο. Η συμφωνία πρακτικά διασώζει την αεροπορική εκπαίδευση της Π.Α., καθώς τα σχεδόν 45 ετών αεριωθούμενα εκπαιδευτικά Τ-2 Buckeye έχουν προ πολλού ξεπεράσει τα όριά τους. Αυτό σημαίνει ότι η διαιώνιση της εκκρεμότητας θα οδηγούσε την Π.Α. σε εκμίσθωση ξένου εκπαιδευτικού κέντρου για το δεύτερο σκέλος (αεριωθούμενα) της εκπαίδευσης των νέων Ικάρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή