Υπέρ της έναρξης διερευνητικών δηλώνει ο Χ. Ακάρ

Υπέρ της έναρξης διερευνητικών δηλώνει ο Χ. Ακάρ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ετοιμότητα της Αγκυρας για την έναρξη του επόμενου γύρου των διερευνητικών επαφών με την Αθήνα, αλλά και μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) σε στρατιωτικό επίπεδο, εξέφρασε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, απευθυνόμενος στον νέο πρέσβη της Γερμανίας στη γειτονική χώρα. Ο κ. Ακάρ δήλωσε ότι «είμαστε υπέρ της έναρξης διερευνητικών επαφών και του διαλόγου με την Ελλαδα», ενώ πρόσθεσε πως «πιστεύουμε ότι έτσι μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας», κινούμενος σε διαφορετικούς από τους υψηλούς τόνους των προηγούμενων ημερών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του κ. Ακάρ καταγράφονται ενώ η Αθήνα αναμένει από την Αγκυρα τον ορισμό ημερομηνίας του επόμενου γύρου των διερευνητικών επαφών, που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα κινείται σε ταχείς ρυθμούς της ενίσχυσης των περιφερειακών σχέσεών της, κυρίως με τις αραβικές χώρες. Συγκεκριμένα, θέμα χρόνου αποτελεί η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τους Σαουδάραβες ομολόγους τους. Από την ελληνική πλευρά, ο κ. Ν. Παναγιωτόπουλος θα υπογράψει μια συμφωνία αμυντικού χαρακτήρα, η οποία θα έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με εκείνη που συνήφθη ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), επικεντρωμένη όμως περισσότερο σε στρατιωτικά ζητήματα. 

Ο κ. Ν. Δένδιας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν, αναφερόμενος και στα ευρύτερα στρατηγικά ζητήματα που αφορούν τις δύο χώρες. Η Αθήνα επιθυμεί την προώθηση ενός πολυμερούς σχήματος συνεργασίας με τη συμμετοχή διαφόρων αραβικών χωρών και οι συζητήσεις γι’ αυτό προχωρούν ταχέως. 

Σε στρατιωτικό επίπεδο, δεδομένη θεωρείται η στάθμευση σαουδαραβικών F-15 στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Οι συζητήσεις έχουν πλέον περάσει σε τεχνικό επίπεδο, με το ΓΕΕΘΑ να έχει τον βασικό ρόλο. 

Η μεταστάθμευση θα έχει χαρακτήρα ανάλογο με εκείνον της μεταστάθμευσης των τεσσάρων εμιρατινών F-16 τον περασμένο Αύγουστο. 

Στόχος είναι η μεταστάθμευση των σαουδαραβικών F-15 να γίνει εντός του Φεβρουαρίου, ωστόσο οι σχετικές συζητήσεις διεξάγονται με τον απαραίτητο βαθμό μυστικότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταστάθμευση θα γίνει κατόπιν συμφωνίας για διμερείς ασκήσεις ανάμεσα στην Πολεμική Αεροπορία και στην αεροπορία του σαουδαραβικού βασιλείου.

Το ενδεχόμενο μεταστάθμευσης σαουδαραβικών μαχητικών στην Κρήτη έχει ήδη θορυβήσει τον Τύπο της Τουρκίας. Η εφημερίδα «Χουριέτ» αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι «η Σαουδική Αραβία στέλνει μαχητικά αεροσκάφη στην Ελλάδα! Πρόθεσή τους είναι να εκφοβίσουν την Τουρκία». Η τουρκική εφημερίδα ισχυρίζεται ότι «εντείνεται ο φόβος» για την Τουρκία στην Ελλάδα, η οποία «αυξάνει την ένταση» στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή