Προς παράταση του lockdown για μία εβδομάδα

Προς παράταση του lockdown για μία εβδομάδα

Αναμένεται να ανοίξουν μόνο τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία – Το σκεπτικό της κυβερνητικής απόφασης

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς παράταση του υφιστάμενου lockdown για τουλάχιστον μία εβδομάδα –με την εξαίρεση βεβαίως των νηπιαγωγείων και των δημοτικών– οδεύουμε σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται εκτός απροόπτου σήμερα το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά. Οι λόγοι που οδηγούν σε μία τέτοια απόφαση είναι δύο: Πρώτον, η χαλάρωση κατά την περίοδο των εορτών όπως αποτυπώθηκε και την ημέρα των Θεοφανίων έχει θορυβήσει την κυβέρνηση και ήδη το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει ανοδική πορεία και ειδικά στην Αθήνα, κάτι που ανησυχεί πολύ τους ειδικούς, καθώς εάν χαθεί ο έλεγχος, δεν θα μαζεύεται καθόλου εύκολα. 

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός πως ακόμα δεν έχει φανεί το αποτέλεσμα της εορταστικής κινητικότητας ιδιαιτέρως της Πρωτοχρονιάς, κάτι που οδηγεί αναπόφευκτα την κυβέρνηση στην παράταση του υφιστάμενου lockdown, μέχρι να σταματήσουμε να βαδίζουμε στα «τυφλά», αφού την επόμενη εβδομάδα έχουμε τις συνέπειες της Πρωτοχρονιάς και σε ένα βαθμό και των Θεοφανίων. Από την εξίσωση δεν μπορεί να διαφύγει την προσοχή πως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αυστηροποιούν τα μέτρα υπό τον φόβο τρίτου κύματος και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να κινηθεί διαφορετικά.  

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι που έχουν και το γενικό πρόσταγμα, διάκεινται αρνητικά σε επιπλέον άνοιγμα δραστηριοτήτων και αυτή αναμένεται να είναι η εισήγησή τους μετά τη σημερινή συνεδρίαση. 

Ως εκ τούτου, όπως προειπώθηκε, ακόμα και σήμερα το απόγευμα δεν αποκλείεται ο Νίκος Χαρδαλιάς να ανακοινώσει την παράταση των περιοριστικών μέτρων για μία ακόμα εβδομάδα. 

Τούτο φωτογράφισε και ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε μία αινιγματική δήλωσή του χθες στον ΣΚΑΪ, η οποία ερμηνεύθηκε ποικιλοτρόπως. «Δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων, θα το πράξουμε εάν είναι αναγκαίο», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, αφήνοντας ανοικτό παράθυρο για επέκταση των περιοριστικών μέτρων.  

Η άποψη που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι πως πρέπει τα βήματα να είναι πολύ προσεκτικά και να εξετάζονται τα νέα δεδομένα κάθε εβδομάδα. Συνεπώς, το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι η παράταση να εφαρμοστεί έως τις 18 Ιανουαρίου και την επόμενη εβδομάδα θα εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα για το τι μέλλει γενέσθαι. 

Υπενθυμίζεται πως στις 2 Ιανουαρίου ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε το κλείσιμο του click away, των κομμωτηρίων, των βιβλιοπωλείων και τον τερματισμό ψαρέματος και κυνηγιού. Παράλληλα, είχε μεταφερθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 στις 9 το βράδυ. Ολες οι παραπάνω απαγορεύσεις αναμένεται να επεκταθούν για μία εβδομάδα ακόμα μαζί με τα γυμνάσια και τα λύκεια, που όπως όλα δείχνουν θα παραμείνουν κλειστά.

Μία ακόμα παράμετρος που συντείνει σε όλα τα παραπάνω είναι χθεσινές δηλώσεις του Θόδωρου Σκυλακάκη, που γνωρίζει τα δεδομένα λόγω άμεσης εμπλοκής του στο οικονομικό σκέλος. Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε (ΣΚΑΪ) πως η επιλογή του ακορντεόν δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει, φωτογραφίζοντας μία παράταση των περιοριστικών μέτρων στο λιανεμπόριο για το επόμενο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή