Στην Αθήνα ο Ράμα, με την προσφυγή στη Χάγη στην ατζέντα

Στην Αθήνα ο Ράμα, με την προσφυγή στη Χάγη στην ατζέντα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαδικασία προσφυγής Αθήνας και Τιράνων στη Χάγη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών αποτελεί την κύρια ελληνική προτεραιότητα στο σκέλος των σχέσεων με την Αλβανία και κάτι τέτοιο συνδέεται με μια ευρύτερη συζήτηση που αφορά και την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας. Ως εκ τούτου η σημερινή, ιδιωτικού χαρακτήρα, επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα και η συνάντησή του με τον ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια συνδέονται ευθέως με αυτή την εξελισσόμενη συζήτηση. Τόσο από την ελληνική όσο και την αλβανική πλευρά, η συνάντηση έχει κρατηθεί χαμηλά, προκειμένου να μην καλλιεργηθούν εντυπώσεις, γι’ αυτό και η συνάντηση παρέμεινε σε ανεπίσημο επίπεδο. Είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον ότι ο κ. Ράμα επισκέπτεται την Αθήνα μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος και τον υποδέχθηκε μεγαλειωδώς στην Αγκυρα. 

Προτού αναχωρήσει για την Αγκυρα, ο κ. Ράμα είχε συνομιλήσει τηλεφωνικώς και με τον κ. Δένδια (5 Ιανουαρίου), για διμερή θέματα, αλλά και για τις περιφερειακές εξελίξεις. Οι κ. Ράμα και Δένδιας είχαν συναντηθεί κατά την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στα Τίρανα, όπου συμφωνήθηκε η παραπομπή της διαφοράς για τις θαλάσσιες ζώνες στη Χάγη. Μια τέτοια κίνηση απαιτεί την υπογραφή συνυποσχετικού ανάμεσα στις δύο πλευρές, κάτι που έως τώρα δεν έχει γίνει.

Μια σημαντική παράμετρος της περιοδείας του κ. Ράμα στις δύο σημαντικότερες πρωτεύουσας της ευρύτερης περιφέρειας της Αλβανίας είναι και η προεκλογική περίοδος ενόψει των προγραμματισμένων για τις 25 Απριλίου κοινοβουλευτικών εκλογών. Στο εσωτερικό της Αλβανίας υπάρχει ήδη έντονη πόλωση και το ζήτημα πιθανής συμφωνίας με την Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες προκαλεί αντιπαράθεση ανάμεσα στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Δημοκρατικό, που αποτελεί τη συντηρητική αξιωματική αντιπολίτευση. Στο εσωτερικό της Αλβανίας υπάρχει, ωστόσο, ισχυρή κοινωνική σύγκλιση για την ενταξιακή πορεία της χώρας προς την Ε.Ε., η οποία είναι διακομματική.

Στη σημερινή συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, ο Αλβανός πρωθυπουργός αναμένεται να θίξει και το ζήτημα της διανομής των εμβολίων της Ε.Ε. προς χώρες της περιοχής που είναι ακόμα εκτός της Ενωσης. Η Ελλάδα έχει θέση σε αυτό τον μηχανισμό συνεργασίας και αποτελεί χώρα-κόμβο για την προώθηση της ποσόστωσης που θα αποφασιστεί προς γειτονικές χώρες, κυρίως στα Δυτικά Βαλκάνια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή