Το χρονικό της νέας τουρκικής πρόκλησης στα Ίμια

Το χρονικό της νέας τουρκικής πρόκλησης στα Ίμια

Αλιευτικά σκάφη παρενοχλήθηκαν από τουρκικές ακταιωρούς

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μικρή απόσταση από την ανατολική νησίδα Ιμια έλαβε χώρα προχθές το πρωί το επεισόδιο μεταξύ σκαφών του Λιμενικού και ακταιωρών της τουρκικής ακτοφυλακής. Το συμβάν διαδραματίστηκε στις 10.30 το πρωί της Τετάρτης και είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί υλικές ζημιές ένα νεότευκτο φουσκωτό ταχύπλοο, τύπου Rafnar, του Λιμενικού. Οδηγήθηκε στην Κω προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες επισκευές. Το περιστατικό φέρεται να συνδέεται με τον λεγόμενο «πόλεμο της τσιπούρας», την παρουσία δηλαδή ψαράδων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, την ελληνική κυριαρχία της οποίας αμφισβητεί η Τουρκία. 

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το πρωί της Τετάρτης ελληνικά αλιευτικά σκάφη που ψάρευαν σε κοντινή απόσταση από την ανατολική νησίδα Ιμια παρενοχλήθηκαν αρχικά από δύο τουρκικές ακταιωρούς, ενώ στη συνέχεια στο συμβάν ενεπλάκη και τρίτο, φουσκωτό σκάφος, από την ακτοφυλακή της γείτονος. Το τελευταίο –όπως εξηγούν Ελληνες αξιωματούχοι–, λόγω του μικρού μεγέθους του και της ταχύτητας που αναπτύσσει, λειτουργεί βοηθητικά στις δύο ακταιωρούς αναλαμβάνοντας να πλευρίσει τα αλιευτικά και να καταστρέψει τα δίχτυα των ψαράδων. Οι τελευταίοι ενημέρωσαν για τα γεγονότα το Λιμενικό. Στην περιοχή εκτελούσε περιπολία αρχικά ένα σκάφος του σώματος, που κινήθηκε προς το συμβάν, ενώ το πλήρωμά του διαπιστώνοντας την αριθμητική υπεροχή των τουρκικών μέσων κάλεσε ενισχύσεις. 

Τη στιγμή που το δεύτερο πλωτό του Λιμενικού έφτασε στο σημείο, η μία από τις ακταιωρούς, που –σύμφωνα με τους γνωρίζοντες– έχει και στο παρελθόν εμπλακεί σε παρόμοια επεισόδια με ελληνικά σκάφη, ανέπτυξε ταχύτητα και χτύπησε στο πίσω αριστερό μέρος το νεότευκτο ταχύπλοο του Λιμενικού. Από τη σύγκρουση, το αριστερό μπαλόνι έσκασε υποχρεώνοντας τα στελέχη του σώματος να το ρυμουλκήσουν στην Κω για επισκευή. Από τη σύγκρουση δεν προκλήθηκε τραυματισμός. 

Αρχικά, η ηγεσία του Λιμενικού και του αρμόδιου υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας κράτησαν χαμηλούς τόνους για το συμβάν, ωστόσο χθες, και ενώ το περιστατικό είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα, το αρχηγείο του Λιμενικού εξέδωσε ανακοίνωση η οποία ανέφερε ότι «σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής παρενόχλησε περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με αποτέλεσμα την πρόκληση μικρών υλικών ζημιών». Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι το περιστατικό διαδραματίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, καθώς και ότι το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία στην περιοχή.

Αντίστοιχα περιστατικά, με αφορμή πάντα την παρουσία Ελλήνων ψαράδων στην περιοχή, έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν. Σε παλαιότερη συνέντευξή του στην «Κ», ο πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας Καλύμνου, Μανώλης Κουλλιάς, είχε επισημάνει ότι η επιθετική στάση των τουρκικών σκαφών τούς υποχρεώνει συχνά να αποχωρούν από την περιοχή. «Δεν θέλαμε να βάλουμε σε κίνδυνο τη σωματική μας ακεραιότητα και το σκάφος μας, ούτε να δημιουργήσουμε προβλήματα στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή