Προβληματισμός και αναμονή

Προβληματισμός και αναμονή

Στην ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Μπάιντεν προσβλέπει η Αθήνα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη σκέψη στη θητεία του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που αρχίζει με την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου, αλλά και με το βλέμμα στις δηλωτικές βαθέος ρήγματος εκρηκτικές διεργασίες στην αμερικανική κοινωνία, βρίσκονται οι πρωταγωνιστές του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Αφενός, αναμένουν να δουν σε ποιο βαθμό η νέα αμερικανική διοίκηση θα επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά την περίοδο Τραμπ, κατά τη διάρκεια της οποίας στηρίχθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τα γνωστά αποτελέσματα όσον αφορά την τουρκική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αφετέρου, εκφράζουν προβληματισμό μετά τα πρωτοφανή γεγονότα στο Καπιτώλιο, για τις διαστάσεις που μπορεί να προσλάβει το φαινόμενο του ακραίου συνωμοσιολογικού λαϊκισμού όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στην Ευρώπη.

Ενδεικτικά των προαναφερομένων είναι όσα σημειώνουν, στις πρώτες τους αντιδράσεις, πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, με αφορμή τα γεγονότα στην Ουάσιγκτον.

«Ο σεβασμός στους κανόνες είναι η ουσία της Δημοκρατίας», επισημαίνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με ανάρτησή της στο Twitter. Και αφού τονίζει την ανάγκη για ομαλή μετάβαση της προεδρίας στον Τζο Μπάιντεν, επισημαίνει ότι οι ηγέτες είναι οι πρώτοι που δίνουν το παράδειγμα.

«Εξαιρετικά προβληματισμένος από τη βία και τα φρικτά γεγονότα που σημειώνονται στην Ουάσιγκτον» δήλωνε, επίσης με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για να προσθέσει: «Η αμερικανική δημοκρατία είναι ανθεκτική, με βαθιές ρίζες και θα ξεπεράσει αυτήν την κρίση».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «εικόνες ντροπής ακροδεξιάς βίας που αποδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η προστασία της Δημοκρατίας κάθε μέρα και παντού». Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά σημείωσε ότι «οι δυνάμεις του λαϊκισμού και του διχασμού επιχειρούν να εκβιάσουν τη Δημοκρατία και να ανατρέψουν τη λαϊκή θέληση, στην Ουάσιγκτον. Χρέος όλων μας είναι να τους καταδικάσουμε απερίφραστα. Η νίκη της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ είναι νίκη όλων όσοι πιστεύουν στις αξίες της σε όλο τον κόσμο». Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «τα γεγονότα στην Ουάσιγκτον είναι ο καθρέφτης μιας κοινωνίας σε βαθιά παρακμή». Σε ανακοίνωση της Ελλ. Λύσης αναφέρεται ότι «η αμερικανική εσωστρέφεια μπορεί να οδηγήσει σε τουρκική ασυδοσία», ενώ το ΜέΡΑ25 κάνει λόγο για «σόου νεοφασιστικής πυγμής» και προσθέτει ότι «τα αίτια του τραμπισμού είναι οι υφεσιακές δυνάμεις που γεννάει η πολιτική του σοσιαλισμού για την ολιγαρχία και της λιτότητας για τους πολλούς».

Τέλος, με την ιδιότητά του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δήλωσε: «Τη στιγμή αυτή γίνεται στις ΗΠΑ μια σφοδρή μάχη μεταξύ της άκρας Δεξιάς και των δημοκρατικών δυνάμεων. Είναι σαφές ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις τελικά θα επικρατήσουν, παρά τις απόπειρες εξτρεμιστικών ομάδων που ενθαρρύνει ο Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσουν τη βούληση του αμερικανικού λαού. Η Δημοκρατία θα νικήσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή