Εκκλησία και πολιτεία «χαμένες» στα μάτια της κοινής γνώμης

Εκκλησία και πολιτεία «χαμένες» στα μάτια της κοινής γνώμης

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χρόνος επούλωσης στο πλήγμα στις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ Εκκλησίας και κυβέρνησης, μετά την άρνηση της Εκκλησίας να εφαρμόσει τα κυβερνητικά μέτρα για τα Θεοφάνια, θα κριθεί από τις επόμενες κινήσεις των δύο πλευρών. Πάντως, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς και κυβερνητικούς παράγοντες που μίλησαν χθες στην «Κ», και οι δύο πλευρές βγαίνουν από την κόντρα «χαμένες» στα μάτια της κοινής γνώμης. Και αυτό, διότι τα κυβερνητικά μέτρα που επιβλήθηκαν στους πολίτες δεν εφαρμόστηκαν στην περίπτωση των ναών.

Ειδικότερα, το κλίμα μεταξύ των ιεραρχών για την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την τέλεση λειτουργιών τα Θεοφάνια (αντίθετα με ό,τι είχε συμβεί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά) αποτυπώνεται στις τελευταίες δηλώσεις του μητροπολίτη Λαρίσης Ιερωνύμου. Ο ιεράρχης δήλωσε ότι «η Εκκλησία δεν είναι καρπαζοεισπράκτορας της πολιτείας. Είναι καιρός όλοι να κατανοήσουν ότι η Εκκλησία δεν είναι ο πρόθυμος που θα σπεύσει και θα πει “ναι” σε όλα, προκειμένου να δείξει δουλική στάση και να δείξει τάχα ότι εξαρτάται από το κράτος».

Ενα βασικό στοιχείο που διαφοροποιεί τις τωρινές επιλογές της Εκκλησίας από το παρελθόν είναι ότι, σε περίπτωση διάστασης με την πολιτεία, ναι μεν προσέφευγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (π.χ. στην κρίση επί Αντώνη Τρίτση, στο ζήτημα των ταυτοτήτων, για το περιεχόμενο των αναλυτικών προγραμμάτων των Θρησκευτικών), αλλά εφήρμοζε τον νόμο. Τώρα, αθέτησε την κυβερνητική απόφαση για λειτουργίες χωρίς πιστούς στους ναούς τα Θεοφάνια και ουσιαστικά το μήνυμα της Εκκλησίας είναι πως θα προσφεύγει στο ΣτΕ τηρώντας αυστηρή στάση. Πάντως, η προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές, καθώς το ΣτΕ… βγάζει το φίδι από την τρύπα με τις αποφάσεις του, τις οποίες οφείλουν να τηρούν όλοι (εν προκειμένω κυβέρνηση και Εκκλησία) χωρίς να έχουν πολιτικό κόστος, όπως θα συνέβαινε εάν οι ίδιοι αποφάσιζαν κάτι. Από την άλλη, όπως υποστήριζαν στην «Κ» εκκλησιαστικές πηγές, «η κυβέρνηση πρέπει να διαχειριστεί στο εξής την κατάσταση ώστε να “αποδραματοποιεί” τις πολιτικές αποφάσεις». Μάλιστα, ανέφεραν θετικά την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να ζητήσει τη γνώμη των ιατρών πριν από την οριστική απόφαση για τους όρους λειτουργίας των ναών τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, όταν και πάλι υπήρξε αρχικά διάσταση απόψεων.

Παράλληλα, Εκκλησία και κυβέρνηση θα αναζητήσουν τα πρόσωπα εκείνα που θα είναι εύκολο να δημιουργήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης. Και αυτό, διότι την τελευταία ρήξη χρεώνονται πρόσωπα από τις δύο πλευρές. Μεταξύ αυτών είναι και κυβερνητικά στελέχη, καθώς απέτυχαν να υπάρξει συνεννόηση, αλλά και ιεράρχες με φιλοδοξίες για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, οι οποίοι θεωρούνται, από τους υπόλοιπους της Ιεραρχίας, φιλοκυβερνητικοί. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή