Αλλαγές στην ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ στο ξεκίνημα του 2021

Αλλαγές στην ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ στο ξεκίνημα του 2021

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες συμπορεύσεις, διαζύγια και πολλές ζυμώσεις λαμβάνουν χώρα στον ΣΥΡΙΖΑ στην αυγή του 2021. Αν και το συνέδριο παραμένει στον αέρα, τα στρατόπεδα ανασυντάσσονται και ετοιμάζονται να μετρήσουν τις δυνάμεις τους. Οι «53+» πρόσθεσαν και με τη βούλα στις τάξεις τους τούς Ν. Βούτση, Ν. Φίλη, Π. Σκουρλέτη, Δ. Βίτσα, Κ. Πουλάκη και Δ. Παπαδημούλη με το κείμενο που κατέθεσαν στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο. Κατά πολλούς, η «ομπρέλα» των κομματικών στελεχών κερδίζει συνεχώς έδαφος στη γεωγραφία της Κουμουνδούρου. Οι προεδρικοί διασπάστηκαν, με την «Κίνηση Μελών» των Ν. Παππά, Χρ. Σπίρτζη, Κ. Ζαχαριάδη και Γ. Μπαλάφα να κρατά τα ηνία, ωστόσο η «ΡΕΝΕ» των Αντ. Κοτσακά, Π. Ρήγα και Ν. Σκορίνη δημιουργεί νέα δεδομένα στις τάξεις της πλειοψηφίας. Οι δύο πρώην σύμμαχοι θα συνεδριάσουν ξεχωριστά το ερχόμενο Σάββατο. Σε αυτό το μωσαϊκό πρέπει να προστεθούν οι εκσυγχρονιστές της «Γέφυρας» (Ν. Μπίστης, Αντ. Λιάκος, Σ. Βαλντέν), αλλά και οι προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ (Θ. Θεοχαρόπουλος, Δ. Χατζησωκράτης) που έχουν ανοικτούς διαύλους με την «Κίνηση Μελών», τη «ΡΕΝΕ» και τη «Γέφυρα».
Ποιος θα πάρει τα ηνία του κόμματος ενόψει των νομαρχιακών συνδιασκέψεων; Οι θέσεις των τάσεων-ρευμάτων θα μετρηθούν μέσα στο κόμμα, καθώς ανοίγει και πάλι η συζήτηση για τη μετεξέλιξή του.

Στην πολιτική απόφαση που προέκυψε μετά τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρεται πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι «η συγκρότηση της σύγχρονης μεγάλης αριστερής και προοδευτικής παράταξης που θα εκφράζει τη μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία για τη συσπείρωση ανθρώπων με διαφορετικές παραδόσεις, αριστερών, σοσιαλιστών, αγωνιστών και αγωνιστριών του κομμουνιστικού, του οικολογικού και του φεμινιστικού κινήματος, ακόμη και προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών του Κέντρου, που υπερασπίζονται ατομικά, κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες». 

Για το θέμα των συμμαχιών και της προοδευτικής διακυβέρνησης, στην οποία έχει αναφερθεί και ο Αλέξης Τσίπρας, στο σχέδιο τονίζεται πως θα αρχίσει να συγκροτείται όσο η πολιτική της Ν.Δ. γίνεται απροκάλυπτα αυταρχική και ακραία δεξιά. «Αυτό οφείλουν να το κατανοήσουν όλα τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και το ΚΙΝΑΛ», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, η απόφαση του Π.Σ. συμπληρώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ «θα επιδιώξει τον συντονισμό των δυνάμεων της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Θα διεκδικήσει τη διεύρυνση των κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών με στόχο μια μεγάλη πλειοψηφική κοινωνική συμμαχία».

Το θέμα των συμπορεύσεων είναι ένα από τα επίδικα με την πλευρά της «ομπρέλας», με το κλίμα, ωστόσο, να είναι καλό. Η αριστερή πτέρυγα της Κουμουνδούρου ξεκαθαρίζει στο κείμενο που κατέθεσε θεσμικά στο όργανο ότι μιλάει για τον ΣΥΡΙΖΑ της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Λένε «ναι» στις συμμαχίες με όμορους χώρους, είναι αντίθετοι όμως σε στερεότυπα του παλαιοκομματισμού που έχουν να κάνουν με «μεταγραφές». Επιμένουν στην προγραμματική αντιπαράθεση, και για το κόμμα σημειώνουν με νόημα πως «η δημοκρατική λειτουργία δεν είναι κάποιο φετίχ, αλλά ταυτοτικό στοιχείο ενός κόμματος της Αριστεράς. Οφείλουμε να αναδεικνύουμε διαρκώς την υπεροχή των συλλογικών δημοκρατικών κομματικών λειτουργιών και της δημιουργικής κουλτούρας διαλόγου, αντί του “κυνηγιού μαγισσών”, της δαιμονοποίησης της όποιας άλλης άποψης και της εκφώνησης προσωπικών ηγετικών θέσεων και παρεμβάσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή