Θολή αναφορά από Τσαβούσογλου σε διάλογο με Αθήνα

Θολή αναφορά από Τσαβούσογλου σε διάλογο με Αθήνα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε πως τις επόμενες εβδομάδες ετοιμάζεται να «χτίσει» διάλογο με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, όμως δεν ξεκαθάρισε αν εννοεί κάποια συνάντηση μαζί του ή αν ο «διάλογος», στον οποίο αναφέρεται, αφορά την αναμενόμενη πρόσκληση για διερευνητικές επαφές. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Πορτογαλία, δήλωσε πως «υπάρχει ένα ανοιχτό παράθυρο για να έχουμε έναν καλύτερο διάλογο με την Ελλάδα. Ο Ελληνας υπουργός είναι προσωπικός μου φίλος και τις επόμενες εβδομάδες θα δημιουργήσουμε έναν διάλογο μαζί του και, στο πλαίσιο αυτό, είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας με την Ε.Ε.». 

Στην Τουρκία, πάντως, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τηλεφωνικής συνομιλίας ή συνάντησης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Νίκο Δένδια πριν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών και έχουν ακουστεί απόψεις πως θα μπορούσε να είναι χρήσιμη οποιαδήποτε επαφή μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι προθέσεις της Αγκυρας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, θα φανούν και από τη συνάντηση που θα έχει ο Τσαβούσογλου με τους πρέσβεις της Ε.Ε., την ερχόμενη Τρίτη. Θα είναι η πρώτη επαφή μαζί τους μετά τη Σύνοδο της Ε.Ε. του Δεκεμβρίου και την απόσυρση του «Ορούτς Ρέις» στον κόλπο της Αττάλειας.

Ο Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αγκούστο Σάντος Σίλβα, τήρησε σκληρή γραμμή στο ζήτημα του Κυπριακού.
«Στην Κύπρο θα είναι χάσιμο χρόνου να συζητήσουμε για ομοσπονδιακή λύση. 52 χρόνια το συζητήσαμε αυτό και είμαι σίγουρος πως δεν θα βρούμε λύση με συνομιλίες άλλων 52 ετών», δήλωσε.

Για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρχικά προτίμησε να ειρωνευτεί και να κατηγορήσει την Ουάσιγκτον για την ουδέτερη στάση της στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, αλλά στη συνέχεια χαρακτήρισε την εισβολή στο Καπιτώλιο «ντροπή για τη δημοκρατία».

«Στα λόγια οι ΗΠΑ χαρακτηρίζονται ως το λίκνο της δημοκρατίας και προκάλεσαν σοκ τα γεγονότα που συνέβησαν σε αυτές. Θυμηθείτε στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, οι ΗΠΑ σιώπησαν και τότε είχαν εκδώσει διαφορετικά μηνύματα. Επίσης θυμηθείτε τι στάση είχαν τηρήσει τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ στα γεγονότα του Γκεζί και τι έλεγαν για εμάς τους πολιτικούς», δήλωσε ο Ερντογάν.

Τηλεδιάσκεψη

Ευχήθηκε ωστόσο να επέλθει η κανονικότητα στις ΗΠΑ με την ανάληψη της εξουσίας από τον Τζο Μπάιντεν. Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα  θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ ο Μ. Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, στις 21 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες. Τέλη του Ιανουαρίου αναμένεται και η επίσκεψη της Φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην Αγκυρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή