Κυρ. Μητσοτάκης με Εντι Ράμα εφ’ όλης της ύλης

Κυρ. Μητσοτάκης με Εντι Ράμα εφ’ όλης της ύλης

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για όλο το εύρος των διμερών σχέσεων αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις συνομίλησαν χθες οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Αλβανίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εντι Ράμα, στην Αθήνα. Ο κ. Μητσοτάκης παρέθεσε χθες το μεσημέρι γεύμα στον κ. Ράμα, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε και τετ α τετ κεκλεισμένων των θυρών με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στη Βασιλίσσης Σοφίας. Πέρα από τις θαλάσσιες ζώνες και τον τεχνικό διάλογο που έχει ξεκινήσει ώστε κάποια στιγμή να ολοκληρωθεί το έγγραφο του συνυποσχετικού για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, οι δύο πλευρές συζητούν και για ζητήματα που αφορούν την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Τον κ. Ράμα συνόδευαν στην Αθήνα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας και συνεργάτες του με εξειδίκευση σε νομικά ζητήματα, ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες επαφές, καθώς η επίσκεψη δεν είχε επίσημο χαρακτήρα.

Στο γεύμα των κ. Μητσοτάκη – Ράμα ήταν παρών ο κ. Δένδιας, ενώ παρακάθησε και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή. Στη συνολική ανασκόπηση των σχέσεων που έγινε, οι δύο πρωθυπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη σταθερή βελτίωση των διμερών σχέσεων. Ο κ. Ράμα κατέφθασε στην Αθήνα από την Αγκυρα, όπου είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της αλβανικής πραγματικότητας, οι δύο διαδοχικές αυτές επισκέψεις σε Ελλάδα και Τουρκία έχουν και προεκλογική διάσταση. Αυτή η διάσταση δεν διαφεύγει ούτε την προσοχή της Αθήνας, που επιθυμεί να διατηρήσει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες και με τον πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, ο οποίος ήταν και εκ των επικριτών για πιθανή συμφωνία με την Ελλάδα.

Πάντως, ο κ. Μέτα, στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των προϋποθέσεων για τη σύγκλιση της Αλβανίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, προχώρησε πριν από λίγες εβδομάδες στον διορισμό δικαστών, πρακτικά επιτρέποντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας να αποκτήσει ξανά σύνθεση που επιτρέπει τη συνεδρίασή του.

Το ζήτημα των εμβολίων

Συζήτηση έγινε επίσης, χθες, για το ζήτημα των εμβολίων. Η αλβανική πλευρά έχει ζητήσει από την Ελλάδα αριθμό εμβολίων, αλλά και τη μεσολάβηση στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διανομής εμβολίων σε χώρες εκτός Ε.Ε. Αρμόδιες πηγές καθιστούν σαφές ότι ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή δεν τίθεται ζήτημα «δωρεάς» εμβολίων από την Ελλάδα προς την Αλβανία, ωστόσο η Αθήνα θα εργαστεί προκειμένου οι ευρωπαϊκές διαδικασίες για τα δυτικά Βαλκάνια να επιταχυνθούν. Στην παρούσα φάση τα πράγματα εξελίσσονται πολύ αργά για χώρες όπως η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία λόγω και της γενικότερης έλλειψης εμβολίων στην Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή