ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης για Τουρκία: «Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες»

kyr-mitsotakis-gia-toyrkia-na-stamatisoyme-na-paizoyme-tis-koympares-561222976

Με τη φράση «να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να πάμε σε διάλογο» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την πρόθεση της Ελλάδας να προσέλθει στις διερευνητικές, μόλις υπάρξει επίσημη πρόσκληση από πλευρά της Τουρκίας.

Επιπλεόν, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα για μία γόνιμη και παραγωγική σχέση με την Τουρκία, τονίζοντας πως το 2021 μπορεί να είναι καλύτερο έτος για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις.

Κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Πορτογάλο ομόλογό του, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξει πρόοδος με βάση το διεθνές δίκαιο και τους άγραφους κανόνες της καλής γειτονίας, ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα αναμένει την επίσημη πρόσκληση της Τουρκίας για τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, «για το ένα και μόνο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, και που δεν είναι άλλο από τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο».

«Όταν οριστικοποιηθεί η συγκεκριμένη ημερομηνία η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές και εκφράζω την ελπίδα να συνεχίσουμε από εκεί που είχαμε σταματήσει, δηλαδή τον Μάρτιο του 2016. Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να βρούμε ημερομηνία», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το 2021 θα γραφτεί ο πρόλογος επιστροφής στην ομαλότητα, ενώ αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρχει κοινή στάση των κρατών – μελών.

«Μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες, έχουμε αντίστοιχα βιώματα με τον κ. Κόστα. Έχουμε διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές αφετηρίες, αλλά συναντιώμαστε με βάση την αποτελεσματικότητα των επιλογών μας», ανέφερε. 

kyr-mitsotakis-gia-toyrkia-na-stamatisoyme-na-paizoyme-tis-koympares0

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα χαρακτήρισε εξαιρετική ευκαιρία την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη, τόσο για τις διμερείς σχέσεις, όσο και για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανέλαβε η χώρα της ιβηρικής.

Ο κ. Κόστα αναφέρθηκε στη μετεγκατάσταση των προσφύγων στην Πορτογαλία και τόνισε χαρακτηριστικά πως τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. είναι κοινή ευθύνη των 27 κρατών – μελών και δεν μπορεί η ευθύνη να πέφτει αποκλειστικά στις χώρες που γεωγραφικά αποτελούν την πρώτη είσοδο των μεταναστών.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τους στόχους της Πορτογαλικής Προεδρίας, όπως η επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης και η ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα και συζητήσαμε το θέμα του εμβολιασμού και δύσκολα ζητήματα που πολλές φορές δημιουργούν διχασμό στην Ε.Ε., όπως το νέο σύμφωνω μετανάστευσης», σημείωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός. 

Ερωτηθείς για τη στάση της Πορτογαλίας όσο αφορά τις τουρκικές προκλήσεις ο κ. Κόστα εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, επισημαίνοντας πως όταν υπάρχουν απειλές για την εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους – μέλους, απειλείται η εδαφική ακεραιότητα ολόκληρης της Ε.Ε.

«Εμείς επιθυμούμε πέρα από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου να είναι εφικτό να βρούμε και πάλι με την Τουρκία ένα επίπεδο παραγωγικής σχέσης. Είμαστε όλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους γείτονες της ΕΕ, μας συνδέουν οικονομικοί και κοινωνικοί δεσμοί πολύ ισχυροί, υπάρχει μια μεγάλη τουρκική κοινότητα εντός της ΕΕ. Θα προσπαθήσουμε να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να φτάσουμε το Μάρτιο στο ευρωπαϊκό συμβούλιο όχι με τις προτάσεις που εγκρίθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά να έχουμε μια νέα ατζέντα, μια νέα σχέση με την Τουρκία, χωρίς φυσικά να ξεχνάμε τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου», πρόσθεσε.