Μητσοτάκης: Να μην παίζουμε τις κουμπάρες

Μητσοτάκης: Να μην παίζουμε τις κουμπάρες

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την… ελληνικότατη φράση –παρά το ότι βρισκόταν σε πορτογαλικό έδαφος– «να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να πάμε σε διάλογο» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε από τη Λισσαβώνα την πρόθεση της Αθήνας να προσέλθει στις διερευνητικές επαφές μόλις υπάρξει επίσημη πρόσκληση από πλευράς Τουρκίας. 

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, αναφέρθηκε εκτενώς στα ελληνοτουρκικά εκφράζοντας την ελπίδα πως το 2021 μπορεί να είναι ένα έτος καλύτερο «για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις». Η όποια λύση όμως, τόνισε ο πρωθυπουργός, πρέπει να γίνει με βάση το διεθνές δίκαιο και τους άγραφους κανόνες της καλής γειτονίας, ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα αναμένει την επίσημη πρόσκληση της Τουρκίας για τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, «για το ένα και μόνο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε και που δεν είναι άλλο από τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο». Οταν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές, για τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα πως θα συνεχιστούν από εκεί που είχαν σταματήσει τον Μάρτιο του 2016. Από την πλευρά του ο κ. Κόστα, η χώρα του οποίου θα έχει για έξι μήνες την προεδρία της Ε.Ε., απαντώντας σε σχετική ερώτηση χαρακτήρισε «έναν από τους σημαντικότερους γείτονες της Ε.Ε. την Τουρκία» και εξέφρασε την προσδοκία πως στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου θα πάμε με νέα ατζέντα και «όχι με τις προτάσεις που εγκρίθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο», ώστε να γίνει μια νέα αρχή στην σχέση Ε.Ε. – Τουρκίας. Αυτό, πρόσθεσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, θα γίνει «χωρίς φυσικά να ξεχνάμε τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου», εκφράζοντας την κεντρική γραμμή που είναι η προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να βρεθεί η χρυσή τομή. Ο κ. Κόστα άλλωστε, σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, επισημαίνοντας πως όταν υπάρχουν απειλές για την εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους-μέλους απειλείται η εδαφική ακεραιότητα ολόκληρης της Ε.Ε.  

Στις συζητήσεις του κ. Μητσοτάκη και του κ. Κόστα στην Πορτογαλία κομβικό ρόλο είχαν τόσο το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και το μεταναστευτικό. Ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «στη διάρκεια αυτού του εξαμήνου πρέπει να δρομολογηθεί ο επίλογος της πανδημίας, με την αντιμετώπιση του 2ου –σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και του 3ου– κύματος, αλλά φυσικά και την επέκταση των εμβολιασμών» και είναι πάρα πολύ σημαντικό «σε αυτό το εξάμηνο να γραφτεί και ο πρόλογος της επιστροφής στην ευρωπαϊκή ομαλότητα με πυροδότηση της ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης». 

Οσον αφορά το μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως Ελλάδα και Πορτογαλία «μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες, έχουμε αντίστοιχα βιώματα» και εξέφρασε την ελπίδα για κοινή στάση των κρατών-μελών. Ο κ. Κόστα αναφέρθηκε στη μετεγκατάσταση των προσφύγων στην Πορτογαλία και τόνισε χαρακτηριστικά πως τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. είναι κοινή ευθύνη των 27 κρατών-μελών και δεν μπορεί η ευθύνη να πέφτει αποκλειστικά στις χώρες που γεωγραφικά αποτελούν την πρώτη είσοδο των μεταναστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή