Διπλή πρόσκληση από Τσαβούσογλου προς την Αθήνα

Διπλή πρόσκληση από Τσαβούσογλου προς την Αθήνα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με δημόσια πρόσκληση προτίμησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου να καλέσει την Ελλάδα για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών εντός του Ιανουαρίου. Ο κ. Τσαβούσογλου προχώρησε περισσότερο και κάλεσε τον Νίκο Δένδια για συνάντηση στα Τίρανα μετά τις διερευνητικές. Εκανε λόγο για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις, επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους 60 γύρους συνομιλιών. 

Στην Τουρκία δεν θεωρείται τυχαία η ημέρα που επέλεξε να κάνει την πρόσκληση ο κ. Τσαβούσογλου, καθώς σήμερα θα συναντηθεί με τους πρεσβευτές των χωρών-μελών της Ε.Ε. Αργότερα μέσα στην ημέρα αναμένεται η συνάντηση όλων των πρεσβευτών και με τον Ταγίπ Ερντογάν, και η Αγκυρα θέλει να δείξει πως προχωράει στα βήματα αποκλιμάκωσης.

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως «σήμερα είναι 11 Ιανουαρίου. Ως Τουρκία, κάνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση. Kαλούμε την Ελλάδα να ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες και να πραγματοποιήσουμε την πρώτη συνάντηση τον Ιανουάριο. Θα είμαστε εμείς η φιλοξενούσα χώρα. Και οι ημερομηνίες θα καθοριστούν από τις αντιπροσωπείες μας, οι οποίες θα πραγματοποιήσουν αυτές τις διαπραγματεύσεις μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα. Οπως πάντα, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα θέματα, ως μια χώρα με αυτοπεποίθηση».

Εντύπωση προκάλεσε και η αναφορά του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στις προσπάθειες διαμεσολάβησης του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα, καθώς ανέφερε πως «και μετά αυτή την πρώτη συνάντηση, είμαι έτοιμος να μεταβώ στα Τίρανα σε απάντηση της πρόσκλησης του Εντι Ράμα και να συναντηθώ με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια. Ελπίζω ότι η Ελλάδα δεν θα απορρίψει αυτή την ευκαιρία, αυτή την πρόσκληση, και ότι οι διερευνητικές συνομιλίες θα ξεκινήσουν αυτό τον μήνα και μετά μπορούμε να συναντηθούμε με τον Ν. Δένδια στα Τίρανα».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε πως οι διερευνητικές σταμάτησαν με ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα και ανέφερε πως υπάρχουν 5.000 σελίδες εγγράφων από αυτές, ενώ υποστήριξε πως στις συναντήσεις είχε υπάρξει «σύγκλιση σε μεγάλο βαθμό». Οσο για το τι θα συζητηθεί, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως «είναι φανερό το τι θα συζητήσουμε στις διερευνητικές, η ατζέντα είναι γνωστή. Οσα συζητήσαμε στους προηγούμενους 60 γύρους. Συζητούσαμε όλα τα θέματα των διαφορών μας με την Ελλάδα κι από εδώ και πέρα θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα». Στην Αγκυρα, ο βασικός στόχος είναι να μην συζητηθεί καθόλου το ζήτημα των κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις του εκπρoσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος ισχυρίστηκε πως η ατζέντα των κυρώσεων αποτελεί παρελθόν.

Στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ευχήθηκε στις σχέσεις με την Ελλάδα να υπάρχουν θετικές εξελίξεις και ανακοίνωσε την επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά και του Σαρλ Μισέλ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. «Στην επίσκεψη των δύο προέδρων της Ε.Ε. θα συζητηθεί η συμφωνία για το προσφυγικό, η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης και το άνοιγμα κεφαλαίων για την ενταξιακή πορεία. H ατζέντα των κυρώσεων έμεινε στο παρελθόν», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή