Πετάει στις ΗΠΑ το πρώτο αναβαθμισμένο F-16 V

Πετάει στις ΗΠΑ το πρώτο αναβαθμισμένο F-16 V

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις ΗΠΑ αναμένεται να πετάξει στα τέλη Ιανουαρίου το πρωτότυπο F-16 που αναβαθμίστηκε στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στη διαμόρφωση Viper (Block 70/72). Πριν από δύο ημέρες κατέφθασαν στην Αθήνα οι Αμερικανοί χειριστές που θα πετάξουν με το αναβαθμισμένο αεροσκάφος στις ΗΠΑ, όπου και θα γίνουν οι τελικές δοκιμές. Βέβαια, αμέσως μετά την αναχώρηση του συγκεκριμένου F-16 για τις ΗΠΑ θα αρχίσουν εργασίες για την επόμενη ομάδα αεροσκαφών, τον Φεβρουάριο.

Το πρωτότυπο F-16 (με σειριακό αριθμό «005») θα πετάξει, συγκεκριμένα, στις εγκαταστάσεις του Fort Worth στο Τέξας, όπου εκτός από δοκιμές θα γίνει αντικείμενο και περαιτέρω αναβάθμισης. Μετά το πέρας των δοκιμών, το πρώτο, πρωτότυπο F-16 V της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) θα αποτελέσει το πρότυπο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η αναβάθμιση των υπόλοιπων 84 F-16, χωρίς να απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές στις ΗΠΑ, με τα απαραίτητα συστήματα ραντάρ και ηλεκτρονικά να τοποθετούνται στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα.

Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο της σύμβασης που έχει υπογραφεί για την αναβάθμιση των F-16 ανέρχεται σε περίπου 1,1 δισ. δολάρια. Διακηρυγμένος στόχος της ΕΑΒ και της «Λόκχιντ Μάρτιν» είναι το πρόγραμμα να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2027.
Αυτό σημαίνει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες οι εγκαταστάσεις της ΕΑΒ θα πρέπει να ολοκληρώνουν την αναβάθμιση 12 F-16 ετησίως. Από τον ρυθμό και την ταχύτητα αναβάθμισης των F-16 Block 52+ σε F-16 Viper θα κριθεί και το πώς μπορεί να προχωρήσουν άλλα έργα. Με κύριο την αναβάθμιση των F-16 Block 50 σε Block 52+ με τη χρήση των υλικών που θα αφαιρεθούν από τα αναβαθμισμένα Viper.

Αυτή η διαδικασία είναι ένα σημαντικό τεστ τόσο για την Π.Α., που θα πρέπει να κρατάει υψηλές διαθεσιμότητες της «ραχοκοκαλιάς» του στόλου μαχητικών της, αλλά και για την ΕΑΒ, που θα πρέπει να ξεπεράσει τα όρια των δυνατοτήτων της προχωρώντας την αναβάθμιση των F-16 παράλληλα με το υπόλοιπο έργο συντήρησης των μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι μόνον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή