ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Οι πολίτες θέλουν εξάντληση της τετραετίας – Δημοφιλέστερος ο Κ. Μητσοτάκης

Είναι πιθανό να δούμε και στην Ελλάδα σκηνές όπως αυτές στο Καπιτώλιο στο προσεχές μέλλον; Σύμφωνα με το 41% των Ελλήνων «ναι».

oi-polites-theloyn-exantlisi-tis-tetraetias-dimofilesteros-o-k-mitsotakis-561225826

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός εν μέσω πανδημίας αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το 57% επιθυμεί  η κυβέρνηση να εξανλήσει την τετραετία, σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της Prorata. Την ίδια ώρα, σχεδόν ένας στους τέσσερις (38%) επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Μειοψηφία αποτελούν όσοι εκτιμούν ότι τελικά η κυβέρνηση πράγματι θα εξαντλήσει την τετραετία, καθώς μόλις το 33% εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί, ενώ το 62% πιστεύει ότι θα διεξαχθούν εκλογές πριν από τη λήξη της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας. 

O πρωθυπουργός καταγράφεται με διαφορά ως ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, καθώς το 46% δηλώνει πως «σίγουρα ή μάλλον τον συμπαθεί», ενώ ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 35%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 29%, η Φώφη Γεννηματά με 24%, ο Γιάννης Βαρουφάκης με 23% και τελευταίος καταγράφεται ο Κυριάκος Βελόπουλος με 10%. 

oi-polites-theloyn-exantlisi-tis-tetraetias-dimofilesteros-o-k-mitsotakis0

Μεταξύ των προσώπων της κυβέρνησης, ως τα δημοφιλέστερα στο εκλογικό σώμα ανεξαρτήτως εκλογικής προτίμησης καταγράφονται ο Νίκος Δένδιας με 60%, ο Κυριάκος Πιερρακάκης με 53%, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με 46%, ο Κωστής Χατζηδάκης με 42% και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με 42%.

Μεταξύ των προσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, ως τα δημοφιλέστερα αναδεικνύονται ο Ανδρέας Ξανθός με 50% και ακολουθούν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 46% και η Έφη Αχτσιόγλου με 41%. 

oi-polites-theloyn-exantlisi-tis-tetraetias-dimofilesteros-o-k-mitsotakis2

oi-polites-theloyn-exantlisi-tis-tetraetias-dimofilesteros-o-k-mitsotakis4

oi-polites-theloyn-exantlisi-tis-tetraetias-dimofilesteros-o-k-mitsotakis6

oi-polites-theloyn-exantlisi-tis-tetraetias-dimofilesteros-o-k-mitsotakis8

Τα δημοφιλέστερα πρόσωπα μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας είναι ο Νίκος Δένδιας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που απολαμβάνουν των θετικών εντυπώσεων του 90%, ενώ τα δημοφιλέστερα πρόσωπα μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ανδρέας Ξανθός με 94% και 90%, αντίστοιχα.

Το 71% δηλώνει λίγο ή και καθόλου ικανοποιημένη από τον ανασχηματισμό, ενώ το 24% αρκετά ή απόλυτα ικανοποιημένο. Η αντίληψη που κυριαρχεί ως προς τις στοχεύσεις του ανασχηματισμού ήταν ότι η κυβέρνηση επιχείρησε «να δημιουργήσει ένα κυβερνητικό σχήμα εκλογικής ετοιμότητας» και «να εξυπηρετήσει φίλους και ημετέρους».

oi-polites-theloyn-exantlisi-tis-tetraetias-dimofilesteros-o-k-mitsotakis10

Σκηνικό Καπιτωλίου στην Ελλάδα

Είναι πιθανό να δούμε και στην Ελλάδα σκηνές όπως αυτές στο Καπιτώλιο στο προσεχές μέλλον; Σύμφωνα με το 41% των Ελλήνων «ναι», όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Prorata. Την ίδια ώρα, το 55% δεν θεωρεί πιθανό αυτό το ενδεχόμενο.

Αναφορικά με την Ευρώπη, τα ποσοστά αλλάζουν: το 57% εκτιμά ότι είναι πολύ έως αρκετά πιθανό να συμβούν παρόμοια γεγονότα τα επόμενα πέντε χρόνια σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ το 41% εκτιμά ότι κάτι τέτοιο είναι αρκετά έως πολύ πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο στην χώρα μας τα επόμενα πέντε χρόνια. 

oi-polites-theloyn-exantlisi-tis-tetraetias-dimofilesteros-o-k-mitsotakis12

Τα κυρίαρχα συναισθήματα που προκλήθηκαν στην ελληνική κοινωνία από τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στο αμερικάνικο Καπιτώλιο ήταν η αποστροφή (45%) και η απογοήτευση (40%).

Ακολούθησε ο θυμός, η αδιαφορία και ο φόβος.

Ελπίδα, αισιοδοξία, ικανοποίηση και ενθουσιασμό ένιωσε ένα μικρό ποσοστό.

oi-polites-theloyn-exantlisi-tis-tetraetias-dimofilesteros-o-k-mitsotakis14

Οι επικρατέστεροι χαρακτηρισμοί ως προς αυτούς που εισήλθαν στο αμερικάνικο Καπιτώλιο είναι οι όροι «ακροδεξιοί» και δευτερευόντως οι όροι «εξτρεμιστές» και «περιθωριακοί». 

«Πατριώτες» και «επαναστάτες» τους θεωρούν ελάχιστοι.

oi-polites-theloyn-exantlisi-tis-tetraetias-dimofilesteros-o-k-mitsotakis16