«Θέλαμε ισχυρότερη στήριξη»

«Θέλαμε ισχυρότερη στήριξη»

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απογοήτευση της Αθήνας για τη στάση που τήρησε η Ρώμη στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με το ζήτημα των κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας μετέφερε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προς τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάιο. Αν και η ατμόσφαιρα της συνάντησης που έγινε χθες το πρωί στη Ρώμη ήταν πολύ θετική, ο κ. Δένδιας δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στον κ. Ντι Μάιο τη στάση που τήρησε η χώρα του τον περασμένο Δεκέμβριο. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας έκανε μάλιστα λόγο για εξαιρετικά χρήσιμη «διαρκή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων», επισημαίνοντας πως κατέστησε σαφές ότι «παρά το ότι σεβόμαστε την απόφασή τους και τη στάση τους, η ελληνική πλευρά θα επιθυμούσε μια ισχυρότερη ιταλική στήριξη στο θέμα των κυρώσεων».

Οι κ. Δένδιας και Ντι Μάιο συζήτησαν σε πλαίσιο διευρυμένων συνομιλιών, για ακόμη μία σειρά από θέματα, όπως η επικύρωση της συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας για τις θαλάσσιες ζώνες (από την ιταλική πλευρά). Η συμφωνία έχει εισαχθεί στην ιταλική Βουλή από τον περασμένο Δεκέμβριο, ωστόσο η κύρωσή της δεν έχει σαφή χρονικό ορίζοντα, δεδομένου ότι η χώρα διέρχεται και πολιτική κρίση που έχει επιπτώσεις και στο νομοθετικό έργο. Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Ιταλό ομόλογό του και για τις επικείμενες διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας στις 25 Ιανουαρίου, ενώ έγινε συζήτηση για το μεταναστευτικό, τη Λιβύη και τον East Med. Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία βρίσκεται αυτή την περίοδο σε φάση εντατικών επαφών και με την Τουρκία, σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη, όπου η Ρώμη έχει σημαντικά συμφέροντα.

Η Ανατολική Μεσόγειος, το μεταναστευτικό, η κατάσταση λόγω της πανδημίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε ο κ. Δένδιας και στη Λισσαβώνα χθες το μεσημέρι, όπου συναντήθηκε με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αουγκούστο Σάντος Σίλβα. Η μετάβαση του κ. Δένδια στη Λισσαβώνα, λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συνδέεται με την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Πορτογαλία. Κατά τις δηλώσεις των δύο υπουργών, έγιναν ορισμένες ενδιαφέρουσες αναφορές για την πορτογαλική προεδρία και τις δυσκολίες αλλά και τις αναδυόμενες σχέσεις, όπως αυτή της Ε.Ε. με την Ινδία και τον ειδικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει σε αυτήν η Ελλάδα. Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να εμπλακεί σε διάλογο με την Τουρκία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με βάση την υφιστάμενη ατζέντα των διερευνητικών επαφών, που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα.

Αναφορικά με την Τουρκία, ο κ. Σίλβα αναφέρθηκε στην έκθεση Μπορέλ για την Ανατολική Μεσόγειο και τη στάση της Τουρκίας, που θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο του Μαρτίου. Σύμφωνα με τον κ. Σίλβα, οι Τούρκοι έκαναν ορισμένες θετικές κινήσεις, καθώς στέλνουν μήνυμα εμπλοκής σε πιο θετική ατζέντα στην ευρωπαϊκή ηγεσία. Επισήμανε, ακόμη, ότι ο ερχόμενος Μάρτιος είναι και η πέμπτη επέτειος από τη συμφωνία για το μεταναστευτικό, γι’ αυτό και είναι ευκαιρία να επανεξεταστεί η συνεργασία Ε.Ε. – Τουρκίας. Ως προς τον ελληνοτουρκικό διάλογο, ο κ. Σίλβα περιέγραψε ως sine qua non προϋπόθεση τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή