Διερευνητικές: Διαδικαστικός ο πρώτος γύρος

Διερευνητικές: Διαδικαστικός ο πρώτος γύρος

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η συνεννόηση μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας προβλέπει πως οι αποστολές των δύο χωρών στις 25 Ιανουαρίου θα συνομιλήσουν μία ημέρα, για να συζητήσουν το σημείο στο οποίο είχαν σταματήσει οι διερευνητικές επαφές το 2016 και να θέσουν τα θέματα που ενδέχεται να έχουν προστεθεί στην ατζέντα της κάθε χώρας.

Η Αγκυρα αφήνει να διαρρεύσουν πληροφορίες πως θα προστεθούν κι άλλα θέματα, όπως το ζήτημα των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών αλλά και της αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών, θέματα που δεν είχαν τεθεί στους 60 γύρους συνομιλιών. Στην Τουρκία αναφέρουν πως έχουν αλλάξει πολλά δεδομένα από το 2016, καθώς έχει προστεθεί η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης κι ακολούθησε και η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο. Αναφέρουν πως οι προηγούμενες συνομιλίες στόχευαν περισσότερο στο Αιγαίο, ενώ τώρα τα ζητήματα επεκτάθηκαν και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Αγκυρα υποστηρίζει πως η υφαλοκρηπίδα του Καστελλόριζου αφορά τη Μεσόγειο και πως το συγκεκριμένο νησί δεν είναι στο σύμπλεγμα του Αιγαίου και δεν επιθυμούσε να ενταχθεί στα ζητήματα του Αιγαίου.

Η Αθήνα έχει αντίθετη άποψη και υπενθυμίζει πως το Καστελλόριζο ανήκει στα Δωδεκάνησα, άρα το θέμα αφορά την υφαλοκρηπίδα από την Αλεξανδρούπολη μέχρι και το Καστελλόριζο. Στον τουρκικό Τύπο υπάρχουν αναφορές πως με την πρόσθεση των θεμάτων και της Ανατολικής Μεσογείου οι δύο πλευρές θα πρέπει να συζητήσουν και το ζήτημα αυτό.

Πάντως στην Τουρκία συζητούν έντονα και την προειδοποίηση που φέρεται να έχει κάνει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αγκυρα Ντέιβιντ Σάτερφιλντ πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία δεν προβλέπεται να ακυρωθούν. Ενώ προειδοποίησε πως, σε περίπτωση που η Αγκυρα δεν αλλάξει τα σχέδιά της σχετικά με τη χρήση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, τότε οι κυρώσεις ενδέχεται να επεκταθούν και σε άλλους τομείς, εκτός από τον αμυντικό τομέα που έχουν επιβληθεί σήμερα.

Ανησυχία

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, στις 8 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του πρέσβη των ΗΠΑ και του διοικητικού συμβουλίου του Τουρκοαμερικανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου (TAİK). Εκεί ο κ. Σάτερφιλντ ξεκαθάρισε πως στο ζήτημα των S-400 δεν υπάρχει περίπτωση υποχώρησης από τις ΗΠΑ. Aυτές οι δηλώσεις προκάλεσαν ανησυχία στους επιχειρηματίες, που η προσδοκία τους ήταν η βελτίωση των εμπορικών συναλλαγών με την Ουάσιγκτον. Τώρα υπάρχουν ιδιαίτερες ανησυχίες πως, με την ανάληψη της προεδρίας από το επιτελείο του Τζο Μπάιντεν, το ζήτημα νέων κυρώσεων θα τεθεί στην ατζέντα των σχέσεων Αγκυρας – Ουάσιγκτον.

Στις 12 Ιανουαρίου ο επικεφαλής της διεύθυνσης αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ, ο οποίος είναι και το βασικό πρόσωπο στην Τουρκία στο οποίο επιβλήθηκαν οι αμερικανικές κυρώσεις, δήλωσε πως οι S-400 είναι έτοιμοι προς χρήση και εναπόκειται στις ένοπλες δυνάμεις να αποφασίσουν πότε θα υπάρξει αναγκαιότητα για τη χρησιμοποίησή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή